Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Febersjuk julkalender med Robert Gustafsson

Annons
En pojke med en boll runt huvudet och en underjordisk värld dit alla tårar kommer. Det är mycket som är surrealistiskt i årets julkalender "En decemberdröm" i SVT som knappast är något för de allra minsta.


- Den är helt febersjuk! säger Robert Gustafsson, som har en av rollerna.

Tjolöholms slott utanför Kungsbacka känns lika långt från Allrams vinterland som maj gör från december. Men det är i alla fall här årets julkalender i SVT till stora delar har spelats in. Och när inspelningarna går nådde dag 100 bjöds pressen in för att kunna sprida lite smakprov på vad som väntar 24 dagar före jul.

- Det här är det hårdaste jag har varit med om, säger regissör Tomas Alfredson, i en trappa en bit från Tjolöholms huvudingång.

- Vi har spelat in sex timmar material - det är nog för fyra långfilmer - på väldigt kort tid. Men julkalendern i SVT är viktig, tycker jag. Det är en av få riktigt stora, återkommande satsningar för barn och ska vara som en karamell. Och jag tror verkligen det här är en bra karamell. Det har varit väldigt roligt att jobba med det fantasifulla innehållet.

Tomas Alfredsons godsak "En decemberdröm" kretsar kring elvaårige Bobo, spelad av John Jangard, som en dag får reda på att hans mamma var en uppburen schlagersångerska som blev av med rösten då hon födde honom. Han får stora samvetskval och efter att ha träffats i huvudet av en hård straffspark där bollen lindar sig kring hans huvud hamnar han i en drömvärld och råkar ut för en massa äventyr tillsammans med flickan Mary, spelad av Frida Bergesen. När han sedan vaknar upp ur sin dröm vet han precis hur han ska ordna allting till det bästa igen, för familjen och mamman, ja för att alla människor ska bli lyckliga på julafton. Förvirrat? Kanske. Men av det lilla smakprovet att döma också väldigt känsloladdat och roligt.

- Det är en väldigt romantisk historia och den innehåller stora känslor - kärlek, liv och död, säger Tomas Alfredson och får medhåll av författaren, Klas Östergren, också på plats.

- Jag tänkte inte på att det skulle vara för barn, så jag har inte censurerat mig. Det är inget påhittat, det här. Det är mer en sammanställning av olika omständigheter jag har fiskat upp lite här och var.

Tomas Alfredson och Klas Östergren har tidigare jobbat ihop i produktionerna "Soldater i Månsken" och "Offer och gärningsmän", men inte gjort något för barn förut. Det har däremot Robert Gustafsson, som i "En decemberdröm" spelar Chefen i Underjorden dit Bobo kommer - men inte sedan han slutade i "Björnes magasin "och med programmet Felix och Fenix. Däremot har han ju jobbat med Tomas Alfredson, senast i "Fyra nyanser av brunt" och det är därför han är med i årets julkalender.

- Han behövde någon som gjorde den här gubben. Men, nä, jag har inte jobbat med barn sedan -91. Men jag tror inte jag har ändrat sättet jag ser på det, jag är fortfarande lika barnslig, säger han och berättar gärna om sin karaktär i serien.

- Han är urgammal! 900 år! Men inte sådär skröplig. De där som bor i underjorden blir äldre än oss bara. Och nu då, så håller tårdammen, dit alla tårar kommer, på att svämma över och det är ju ett problem. Det är lite som i den där Disneyfilmen "Monsters Inc". Fast där lever de på skrik, vi lever på tårar.

Utan att avslöja för mycket, så kommer Bobo efter besöket hos Chefen och Tröstarna i Underjorden till familjen som styr ovan jord och får ersätta Chefens tvillingbror Lillefar, som nu är död men tidigare var familjens överhuvud. Tjolöholm är residenset familjen bor på, och bara en av flera miljöer i och kring Göteborg männen bakom "En decemberdröm" använt sig av för att åskådliggöra Klas Östergrens Dickens-liknande historia.

- Jag har ju bott i de här trakterna innan, så det var riktigt roligt att få använda alla de här platserna jag har "sparat" för framtida behov, säger Ernst Billgren, seriens konstnärliga ledare.

Förutom Tjolöholm har "En decemberdröm" även spelats in i Jonsereds fabriker utanför Göteborg, i gångarna under staden och i Hasselblads gamla fabriker. Och förutom att vara konstnärlig ledare för projektet har Ernst Billgren även haft ansvar för kalendern alla barn i Sverige kommer att hålla hårt i handen medan de följer Bobos och Marys äventyr.

- Jag tittade på det där, och 90 procent av alla kalendrar har varit tecknade och haft hus på sig. Så jag använde ett foto istället, kan Billgren avslöja.

Bobos föräldrar spelas av Robin Stegmar och Elisabeth Carlsson - känd från "Grabben i graven bredvid" och Henric Holmberg, Siw Erixon, Iwar Wilklander, Lisa Linnertorp och Niklas Hjulström figurerar också i rollistan. Den för serien mycket viktiga musiken har Paola af Malmborg Ward komponerat.

Det är bara att börja räkna dagarna och vänta på att få öppna den första luckan.


Julkalendrar vi minns.

Ernst Billgren:

- Jag är ju knappt vaken när de brukar sändas, men den där "Pelle Svanslös" var rätt lyckad vad jag förstår - mycket kostymer.

---

Robert Gustafsson:

- Alla ska ju alltid säga "Teskedsgumman", men jag tycker. "Herkules storverk"! "Trolltider" var fantastisk. Och den där "Tomteboda central"!

---

Tomas Alfredson:

- "Herkules storverk" kanske? "Teskedsgumman"? "Albert och Herbert" var bra. Men jag minns den där tiden lite som i en dimma.

Mer läsning

Annons