Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fedra" förvandlad till Askungesaga

Annons
I Folkoperans barnversion av Rameaus opera "Fedra", som fått titeln "Fedra och odjuret", har karaktärerna bytt roller med varandra. Hippolytos pappa Tesevs är inte längre så ond.


I stället är det hans fru Fedra som förvandlas till en elak styvmor så snart som hennes man har dragit ut i kriget. Prinsessan Aricia som Hippolytos tycker så mycket om klär hon i trasor och tvingar att städa hela slottet.

I operan för de vuxna är Fedra tvärtom förälskad i sin styvson och försöker förföra honom. Den tabubelagda uppvaktningen slipper Hippolytos i den här versionen. Hans kärlek till Aricia blir till hans lycka också besvarad. I originalet säger hon stopp för att hon vet att deras kärlek är farlig, Hippolytos pappa skulle aldrig acceptera deras förhållande.

Regissören Ellen Trömborg har gjort bearbetningen för barn av Rameaus opera. Denna bygger på en fransk barockpjäs som i sin tur har inspirerats av Euripides antika drama "Hippolytos". Ellen Trömborg avslutar i vår sin utbildning i operaregi på Operahögskolan i Stockholm.

- Jag vill att barnen ska tycka att opera är roligt och spännande. "Fedra och odjuret" är på många sätt en actionopera. Rameaus musik är oerhört dramatisk och passar bra för att få barnen engagerade i föreställningen, säger Ellen Trömborg.

En stråkkvartett under ledning av Bosse Johansson medverkar i föreställningen. Barnen kommer att vara delaktiga i föreställningen genom att ropa ramsor och sjunga med. Salongen är inklädd i filmdukar där scenografin träder fram som projektioner. "Fedra och odjuret" får premiär den 8 mars på Folkoperan i Stockholm och spelas som matinéföreställning.(PM)

Mer läsning

Annons