Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegisar straffas i årets Robinson

Annons
Intrigmakare, paktbyggare och fegisar får det tufft i "Expedition: Robinson" i höst. Reglerna har gjorts om så att de gynnar modiga kämpar med hög social kompetens. I helgen flyger 22 nya deltagare till ön i Malaysia med hopp om att bli miljonär.


- Det här gänget ser väldigt bra ut. Inte bara den ena eller den andra sorten. En skön blandning helt enkelt, säger programledaren Robert Aschberg som åkte till Malaysia på fredagen timmarna innan deltagarna presenterades för medierna på Bromma flygplats.

Han vill att serien ska bli en överraskning för både deltagarna och tittarna och vill därför inte avslöja för mycket om regeländringarna.

- Det är en hel del nya utmaningar, men jag vet inte riktigt vad de har hittat på. Jag hoppas att de är vidriga, för det ska inte vara lättförtjänt det här, säger han.

Robert Aschbergs främsta skäl att tacka ja till ännu en säsong är att programmet är roligt och att han gärna leder den dokusåpa som har högst status.

- Mitt mål med den här typen av program är att kanalen ska få höga tittarsiffror, om man vill vara cynisk. Det handlar om att göra ett roligt program och då brukar den saken lösa sig, säger han.

Serien spelas in på samma ö som förra året, men miljömässigt flyttas äventyret från Robinson Crusoes 1700-tal. Det ska kännas som om att deltagarna kommer från ett kraschat flygplan eller från en lyxkryssare som har förlist, ungefär som i tv-serien "Lost".

- Hittar man några plastskynken på stranden ska det vara tillåtet att använda dem när man bygger sitt läger. Vi är inte så noga med att allt skall göras av material som finns i naturen, säger Camilla Clarke, programchef för årets omgång.

Reglerna har gjorts om så att tävlingsinsatserna blir viktigare än tidigare. Hur vill hon inte säga någonting om. Camilla Clarke vill inte heller avslöja vilka förändringar som har gjorts för att bara den som visar mod och är uppskattad av alla i gruppen kan vara säker. I år ska det vara omöjligt att ta sig till final med strategin att hålla låg profil.

Mer jobb har lagts på castingen för att få människor som vill gå in för tävlingen och verkligen vinna.

-- Det finns ett visst djup hos årets deltagare, det är inte bara att det ska vara skruvade karaktärer. Tittarna kommer att hitta många som de vill identifiera sig med och hålla på och följa, som om man själv kunde vara där på ön, säger Camilla Clarke.

Kvinnorna är fler i årets Robinson, tolv mot tio män. Av det enkla skälet att det har funnits en tendens att tjejerna röstas ut först och att det därför är bättre om de är fler från början.

TV3 har också valt att gå tillbaka till det klassiska programformatet som det såg ut i SVT, det vill säga inga program på vardagar, bara en veckofinal varje lördag.

- Vi ville tillbaka till det stora äventyret en gång i veckan. Vi nådde aldrig topptoppsiffror för veckofinalerna i fjol. \nTittarna kände kanske att de kunde hänga med i serien utan att se just det programmet, säger Camilla Clark.

Borta är också Gränslandet och Andra sidan. Den som åker ut försvinner ur programmet, ingen får en andra chans. Det blir inte heller någon Kändis-Robinson efter att den ordinarie serien är avslutad.

På ytan är kontrasterna verkligen extrema mellan årets deltagare. Den trådsmala, London-baserade modellen Carolina Pop i silverskor med stilettklackar är minst huvudet högre än den saftige tyngdlyftaren och ex-bodybuildern Ehrling Wahlgren från Ystad.

- Jag åker runt och bockar järn och lyfter tunga saker. För två år sedan fick jag en bil över mig och blev illa skadad. Jag har mitt deltagande här som ett perfekt sätt att rehabilitera mig, säger han.

Carolina Pop som drömmer om att få göra en egen talk show i svensk tv ser "Expedition: Robinson" som en möjlighet att exponera sig.

- Det vore kul om man hittade en snygg kille också, fast killarna är för få och de flesta också för små i min smak. De snygga tjejerna är fler och det är ju inte så bra, säger Carolina Pop. (PM)

Mer läsning

Annons