Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feist testar låtar på turné

Annons
Kandensiskan Feist tycker om att samarbeta - hon har gjort musik med Broken Social Scene, Kings of Convenience och Peaches. På senaste skivan "Let it die" vågade hon språnget in i ensamheten. Nu kommer hon till Sverige.


Leslie Alice Ruth Feist - eller bara Feist som hon kallar sig som soloartist - har precis inlett en ny Europaturné men medger skrattande att hon inte riktigt vet var hon befinner sig.

- Bussen är parkerad på en kullerstensgata och här ligger en massa butiker - jag tror att jag är i Bryssel.

- Jag åkte inte till Europa förrän jag var 24 men jag drömde alltid om att åka hit. Nu när jag är här och vaknar i Bryssel tänker jag på den där 23-åringen eller 13-åringen som längtade så efter att åka till Europa. Det är ganska fantastiskt.

"Let it die" är bara hennes andra soloskiva, men Leslie Feist är ingen nykomling i musikbranschen. I högstadiet hade hon ett punkband som vann en tävling och fick spela förband till Ramones. Vid 21 spelade hon i ett rockband som åkte på förbandsturné med Tragical Hip (Kent-stora i Kanada) och spelade inför stadiumpublik. Hon har spelat in och turnerat med polarna Peaches och Gonzales och 2001 var hon med och startade musikkollektivet Broken Social Scene.

- Att spela med Broken Social Scene var enormt. Vi hade alla spelat olika slags musik men så hittade vi en kärna av ömsesidig, outtalade förståelse. Vi jammade, ibland med nio gitarrer, i sångaren Kevin Drews källare - vi spelade i 45 minuter och lyfte sedan ett riff ur mitten och sade "det här kan bli en låt". Musiken föddes ur vänskapen.

Men om du föredrar samarbete, varför vill du då göra skivor på egen hand?

- Det är en större utmaning. Det är så lätt att lita till sina fantastiska, talangfulla vänner och att öppna upp sig själv i det sammanhanget. Det är mycket svårare att göra det när man är ensam i ett rum. Men jag ville bara se vad jag hade, och hur det skulle vara att sjunga låtar som jag hade skrivit.

Resultatet är ogenerat vackert, från jazziga gitarrlåtar och soulsväng till handklappspop och pianoballaden "Now at last I know", som låter som att den är tagen direkt ur en Judy Garland-film från 1944. Leslie Feists röst är som en majbrasa mot kalla händer, lika delar Billie Holiday och PJ Harvey.

Skivan släpptes förra året och sedan dess har Feist turnerat med låtarna. Mötet med publiken har gett dem nya former och innebörder.

- Så som varje människa ser saker - så ser de ut. När man släpper en skiva så kommer den att plockas sönder och folk kommer att ta till sig de bitar som bäst relaterar till deras egna liv. Den blir en kameleont av människors upplevelser. Den biten gillar jag verkligen.

Hon har skrivit en hel del nya låtar sedan "Let it die" släpptes. Publiken på helgens spelningar i Malmö, Göteborg och Stockholm får troligtvis höra flera av dem. En ny skiva släpps antagligen redan nästa år.

- På "Let it die" skrev jag låtarna och spelade in dem direkt - första gången jag sjöng dem efter att jag hade skrivit dem i mitt sovrum var in i mikrofonen i studion. Nu vill jag sjunga låtarna många gånger innan jag spelar in dem - varje kväll är ett eldprov för låtarna.

Trots att hon har spelat gitarr i ett drygt decennium dröjde det till alldeles nyligen innan Leslie Feist vågade kalla sig musiker. Anledningen var alla människor i hennes omgivning som var skolade i musik.

- Jag jämförde mig med dem, men en dag insåg jag att jag aldrig skulle vinna den tävlingen. Men jag har kunskap och erfarenhet som gör att jag kan uttrycka mig med musik - vi kan bara olika aspekter av musik. Gonzales har skolning men det var han som sade "jag befinner mig mitt i utbildningssfären och jag tycker att du utan risk kan kalla dig musiker". Då insåg jag att jag var lite hård mot mig själv. (PM)


Fakta/Feist

Född: Den 13 februari 1976 i Amherst, Kanada.

Bor: "Jag bor faktiskt ingenstans, jag har många platser som jag kan sova på när jag är ledig - jag har turnerat i ett år."

Familj: Föräldrar och tre syskon.

I cd-spelaren: En mixskiva sammansatt av Broken Social Scene-kollegan Kevin Drew.

Senast lästa bok: "Skattkammarön" av Robert Louis Stevenson.

Favoritfilm: "Allt om Eva" med Bette Davis.

Hjälte: "Jag var på en prisgala i Kanada och där sjöng k d lang "Hallelujah" av Leonard Cohen. Hon var som en kejsare. Kraften hon injicerade i låten och lugnet som hon gjorde det med fick mig att känna mig som ett litet barn. Om 40 år kanske jag kan sjunga som k d lang. Hon var definitivt min hjälte i det ögonblicken och jag stod bakom scenen och grät när hon sjöng."

Aktuell: Med en Europaturné som landar i Sverige i helgen. Den 8/4 spelar hon på City Sound i Göteborg, den 9/4 på In Konst i Malmö och den 10/4 på Södra teatern i Stockholm.

Mer läsning

Annons