Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtonårsjubileum för Bangen

Annons
Från och med ifjol har Sandvikens anrika jazzfestival Bangen sitt säte i det natursköna friluftområdet Högbo några kilometer norr om stan. Själv missade jag fjolårets festival men många som var där tycker att flytten från den centrala stadsparken i stan har blivit ett lyft för festivalen. Den vackra bruksmiljön påverkar både trivseln och det kreativa musikskapandet på ett positivt sätt.

Ni som inte fick nog av svängiga toner på Norra berget utan känner suget efter mer levande sommarjazz på nära håll, rekommenderas ett besök i Högbo, där man mellan den 29 juni och 2 juli arrangerar årets Bangen. Festivalen som alla år gått i gemytets tecken har gett eko långt utanför kommungränsen.
Fredagskvällen den 1 juli öppnas traditionsenligt av stans stolthet, Sandviken Big Band tillsammans med sångaren Claes Janson. Konserten kommer att bandas för det är tänkt att efter redigering ge ut den på cd. Därefter blir det en timme Rhapsody in Gershwin med Ulf Johansson Werre Kvintett, där bl.a. saxofonisten Claes Lindqvist och gitarristen Andreas Pettersson ingår.

Senare på fredagskvällen får ni möta den legendariske trumpetaren Lew Soloff tillsammans med Bohuslän Big Band. Musik av Gil Evans och bandets pianist Lars Jansson står på repertoaren.
Finalen på fredagskvällen blir en riktig höjdare. Ett internationellt stjärnspäckat soulband står på scenen, Randy Brecker/Bill Evans Soulbop Band. Bandet mönstrar följande uppställning med Randy Brecker trumpet, Bill Evans tenorsax, Dave Kikoski piano, Hiram Bullock gitarr, sång, Victor Bailey bas och Rodney Holmes trummor. Spelar de med lika frenesi som på skiva kan jag lova en konsert som kommer att ruska om publiken.
Lördagen startar med GUBB (Gävleborgs Ungdoms Big Band) fortsätter med Hot´n Spicy,
Jojje Wadenius Band med Magnus Lindgren, Bohuslän Big Band spelar tävlingsbidragen i kompositionstävlingen Jazzverk 2005, Sveriges förste och evigt unge Rockkung Owe Thörnqvist med kvartett, dragspelaren Richard Galliano Septett i en hyllning till Astor Piazzolla, sångerskan Rigmor Gustafsson med Vänner och final i nattens sena timma med soulkollektivet Blacknuss.

Men redan från onsdagen den 29 juni och torsdagen den 30 juni spelas det synkoperade toner med mera i Kanalkyrkan, Drömfabriken, Baptistkyrkan, Kryssetscenen, Sandbacka Park och Högbo Kyrka. Har ni möjlighet rekommenderas ett besök i Sandvikens Kyrka på söndagsförmiddagen den 3 juli då festivalen får en sakral avrundning med Jack Lidströms Hep Cats som bjuder på jazzgudstjänst med \"Jazz å Gud\".
Gör gärna ett festivalbesök i den nya vackra miljön och höj därmed välbefinnandet med det smakfulla som menyn har att erbjuda.

Till sist lite skivnyheter med spännande jazz att relaxa till i hängmattan. Danska Stunt Records senaste utgåvor bjuder på skönsång med Malene Mortensen Date With A Dream, Sonny Rollinsinfluerad triojazz med Tin Pan Aliens - Hans Ulrik tenorsax, Steve Swallow elbas och Jonas Johansen trummor. Pianisten Stefano Bolliani Trio bjuder på Songs from Scandinavia på albumet GLEDA och albumet Ibrahim Electric meets Ray Anderson bjuder på explosivt laddad funky jazz där danska gruppen Ibrahim Electric utmanar trombonisten R A i ett laddat möte. Köp, lyssna och njut.

Mer läsning

Annons