Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival med rätt innehåll!

Annons
De genuina jazz- och bluesfestivalerna är snart ett minne blott. Artistutbudet har fått ett kommersiellt innehåll där jazzen marginaliserats. Ett typexempel på en festivals förvandling är Stockholm Jazz Festival som storsatsar på artister som Lauryn Hill, Robyn, Bo Sundström, Timbuktu, Angelique Kidjo, Eagle Eye Cherry med flera. Artister som säkert är bra inom sina gebit men är helt malplacerade på en jazzfestival.
Från min horisont är det falsk marknadsföring att kalla S J F för en jazzfestival. Därför tycker jag att det är ärligare att kalla den vid sitt rätta namn, nämligen Stockholm Musik Festival!
En festival som garanterat håller sig inom jazzens och bluesens hägn är Jazz i Svaben som i år arrangeras för artonde året i följd, den 27-28 denna månad. I dagarna två kommer de blå tonerna att ljuda i det lilla skogssamhället Svabensverk, på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna.
Svaben har blivit ett begrepp i jazzkretsar. Det som gör festivalen så speciell är att den hyllar en av de riktigt stora inom svensk jazzmusik, altsaxofonisten Christer Boustedt (1939-1986).
Festivalen inleds på lördagen med den helt nya och heta gruppen Daniel Karlsson och Pan Pan som också är utsedda till årets Jazz i Sverige-vinnaren 2005 av Rikskonserter. Därefter kommer bluesgruppen Jump 4 Joy, sångerskan Rigmor Gustafssom med Giovanni Mazzarino trio, Årets Christer Boustedt-stipendiat: Gugge Hedrenius med sitt Rhythm & Blues Jazz Orchestra. Kring midnatt avrundas lördagen med Linda Pettersson Mathias Algotsson duo.
Söndagsförmiddagen inleds med tenorsaxofonisten Hacke Björksten Quintet Three Generations följd av trumpetaren Peter Asplund Quartet och en hejdundrande final med Ulf Johansson Werres och Hanna Hedlunds Swingparty!
Båda dagarna spelas det pausjazz i Bygdegården och Stallcaféet. Lördag står saxofonisten Ingvar Palm Kvartett och Marmaduke för underhållningen och på söndag hörs basisten Per Hellgrens Kvartett och salsabandet Latin Kick.
Nu över till några skivnyheter.
Det lilla skivbolaget Anagram gör en kulturgärning av stora mått, eftersom de har botaniserat bland den jazz som hade lyckan att bli dokumenterad på 60-talet och som nu har återutgivit den på cd.
Frihetslängtande och djärv musik inspirerad av Ornette Coleman och John Coltrane hörs på albumen Movement Incorporated, inspelad 1967, med bl.a. Don Cherry, Bernt Rosengren och Maffy Falay och Göteborgstrumpetaren Enar Jonsson Quintet & Sextet Gothenburg 1965-1969 med för mig okända musiker bortsett från tenoristen Ove Johansson och trummisen Göran Levin. Jag kan tänka mig att musiken på de här skivorna vid premiären upplevdes som svår, men med åren har den blivit lättillgänglig och njutbar.
Till sist ett avspänt album fjärran det avantgardistiska budskapet med legenden Lars Gullin. Inspelningar vid olika konserttillfällen i Stockholm och Göteborg 1964-65 finns att tillgå på Alma Mater-Alma Almah. På fem spår medverkar den fine tenoristen Harry Bäcklund. Den som vill höra mer av Harry skall införskaffa ett tidigare utgivet Anagramalbum betitlat Remembering Harry. De här historiska dokumenten rekommenderas varmt!

Mer läsning

Annons