Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalåret 2015 – så här ser det ut

/
  • Hamnyran gjorde premiär ifjol. Nu är det klart att festivalen kommer tillbaka. Det gör också Sundsvall Block Party.

Förra året tillkom två festivaler – tre om vi räknar med Sundsvall Bjuder som mynnade ut i Rix FM-festival – och två försvann. I dag tänkte jag titta framåt på hur det ser ut 2015. Och vilka förväntningar kan vi ha på det?

Annons

Jag får börja med att nämna att det är en hel del konserter under vintern och våren. Den 24 januari kan vi bland annat se Kitok, Magnus Ekelunds nya projekt, på Pipeline. Den konserten är en del av Kulturfestivalen i Sundsvall.

Stora namn som besöker staden är Tomas Ledin på Quality Hotels Meet and greet och Carola som uppträder i Tonhallen.

Sen får vi inte glömma att den nya klubben Fabriken på Aveny har lyckats få hit Sveriges kanske hetaste artist Lorentz den 21 mars. Gillar man hårdare tongångar spelar det comebackande At the gates på Pipeline den 2 mars.

Om vi går i kronologiskt ordning så börjar festivalsommaren redan den 17 och 18 april med Nordfest. Club Deströyer-gänget har fått ihop en spännande blandning och toppar med den norska kultgruppen Turbonegro som jag ser fram emot att se. Det är ett band som klarat av ett sångarskifte, från den karismatiske Hank von Helvete till den nya köttiga Tony Sylvester aka Duke of nothing.

Den första nya festivalen ifjol som återkommer i år är Hamnyran. Den tog över Gatufestens vecka i början av juli och gör så också nu. Samtidigt som Hamnyran är det SM-veckan och det borgar för att det kommer att vara väldigt mycket folk på stan. Näringslivsbolaget har räknat med ungefär 50 000 besökare den veckan. Håller festivalarrangörerna sina tungor rätt i munnen kan det bli en riktig folkfest.

Veckan efter är det både Thaifestivalen, som också håller till i hamnområdet, och Ljungarocken, som anordnas av Takida och Live Nation.

Burefestivalen siktar enligt arrangören att återkomma i mitten av juli och förra året var riktigt lyckat med Cleo och Kristin Amparo som huvudakt. Det ska bli intressant vad Urskogen hittar på i år.

Folkan Waterfront slog ner som en liten kärleksbomb 2013 när det bokade Mando Diao till premiäråret. Ifjol kom Miss Li på besök men tyvärr lade en tromb sordin på stämningen. Festivalen återkommer i år den 7-8 augusti och Christina Thonman berättade för mig att nu har bokare och producenter fått upp ögonen för den lilla festivalen på Fagerstranden. Det lovar gott.

ST och Dagbladet livesände från Kyrkogatan två kvällar i augusti förra året. Det var konserterna med Flykten och Zacharias Blad på den alternativa festivalen Sundsvall Block Party. Arrangörerna siktar på att det ska bli en repris och preliminärt flyttar den till första veckan i september för att inte krocka med Ungdomsfestivalen som håller till vid Himlabadet.

Ett annat nytt inslag ifjol var Sundsvall Bjuder som hölls på Stora torget i Sundsvall tre tisdagar under sommaren och avslutades med Rix FM-festivalen i Birsta. Där är inget klart med det förs en dialog. Där får jag be att återkomma.

Gatufesten då? Namnet är köpt av de förra ägarna till Härnösands stadsfest, men än så länge har jag inte hört något om det.

Konsertfesten? Tjacka har kanske annat att tänka på och det ser redan rätt tjockt ut med datum. Men man vet aldrig med honom.

Nu har jag säkert inte tagit upp allt som händer men det ser väldigt lovande ut, festivalåret 2015.

Mer läsning

Annons