Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalfavorit längtar till Stockholm

Annons
Konstnären, författaren och filmaren Miranda July har blivit favorit på en rad filmfestivaler med sin finstämda debutfilm "Me and you and everyone we know" Nu kommer hon till Stockholm för att göra om bedriften.


Under 2005 har "Me and you and everyone we know" gjort ett segertåg genom filmfestivalvärlden. Den vann prestigefyllda Camera D´Or i Cannes och specialjurypriset på Sundance. Filmen har också belönats på festivalerna i Philadelphia, San Fransisco, Los Angeles, Newport och på kritikermogulen Roger Eberts egen festival för "förbisedd film".

- Jag vill att folk ska gilla filmen och priserna är en tjusigare variant av det, en officiell bekräftelse. Samtidigt har jag alltid försökt hålla mig borta från etablissemanget. Jag gick inte på filmskola och känner mig tveksam inför sådana saker. Men en del av mig tänker "någon måste de ju ge dem till", säger en munter Miranda July på telefon från hemmet i Los Angeles.

Sedan slutet av 90-talet har Miranda July varit en av USA:s mest synliga multikonstnärer. Hennes kortfilmer har visats på konstmuseerna Moma, Guggenheim och Whitney i New York och hon uppträder regelbundet i den nationella radiokanalen NPR. Hon jobbar med text i alla former och gör liveframträdanden som performancekonstnär i både New York och London.

Julys verk är ofta självutlämnande och djupt personliga. Debutfilmen är inget undantag - en av huvudpersonerna är en konstnär, spelad av henne själv.

- Det är mitt medium - att skriva material och framföra det. Ibland är det live, ibland är det i en film - ibland ensam, ibland tillsammans med andra. Det är så jag gör min konst. Själva skådespelandet är väldigt glädjefullt medan andra delar av processen kan vara både härliga och ganska plågsamma. I skådespelandet är man som ett barn - det är min belöning.

I "Me and you and everyone we know" försöker skoförsäljaren Richard hantera livet som nyskild, ensamstående pappa. När han möter den egensinniga konstnären Christine slits han mellan panik och nyfikenhet. Richards söner - femåringen Robbie och tonåringen Peter - brottas också med kärlekens mysterier när de trevande och efter eget huvud utforskar den egna sexualiteten. En ensam gallerist, två kaxiga tonårsflickor, en tioåring med brudkista och en fönstertittare får också plats i Julys akvarellmålade berättelse.

- Jag väntar bara på att ett helt land ska hata den. Det har inte hänt än, men det är intressant hur olika folk reagerar, som när jag var i Japan. Det finns en stark scen där en guldfisk råkar illa ut och den tog japanerna verkligen till sig - många i publiken grät. Jag upptäckte att fisken som symbol fanns överallt i det japanska samhället, att den var älskad och respekterad. Det var som om en hund hade dött - då hade en amerikansk publik blivit helt chockad.

Med tanke på vår tids pedofilskräck är "Me and you and everyone we know" en våghalsig film. Robbie, gestaltad av lillgamle Brandon Ratcliff, utbyter sexfantasier i ett chattrum på internet för att sedan stämma möte med den hemlige beundraren. Men filmen handlar inte om övergrepp utan om femåringens egen sexualitet.

- När man skriver så är det lätt att vara självcensurerande, man börjar tänka "är jag pervers - varför skriver jag om det här?". Så jag släppte alla förutfattade meningar, inklusive mina egna, och försökte bli den där ungen. När jag skrev det var jag så långt bort från alla sorters fördömanden och jag tror att folk kan känna min kärlek till de här rollfigurerna, säger Miranda July.

Hur gjorde du för att vinna de unga skådespelarnas förtroende?

- Carlie, som spelar den tioåriga flickan, sade "du pratar alltid med oss som med vuxna". Hon hade aldrig känt sig respekterad på det sättet. Det är omedvetet från min sida men jag tror att jag är väldigt nyfiken på vad de tänker på. Man jobbar med ett sådant pressat schema och plötsligt säger de här barnen saker som påminner en om det verkliga livet, och om varför jag ville göra filmen från första början.

I veckan reser hon till Europa för ännu en vända filmfestivaler och intervjuer. Under två veckor ska hon besöka Italien, Spanien, Grekland, Norge och Sverige. Men det är bara i Stockholm som hon gjort plats för lite ledighet. Hon blev nyfiken på staden efter att ha intervjuat svenske konstnären Jockum Nordström.

- En vän hade en av hans teckningar hemma hos sig och jag såg den och tänkte "wow, vem är det?". Och sedan frågade en tidning om jag ville intervjua någon konstnär. Det var ett trevligt samtal.

- Och så ska jag möta min kille Mike Mills i Sverige - han tävlar med filmen "Thumbsucker". Så jag kommer vara så lycklig när jag kommer till Stockholm.

Du vet om att solen går ner klockan tre på eftermiddagen i Sverige så här års?

- Jag vet, vi tycker att det verkar jättefascinerande. (PM)


Fakta/Miranda July

Fullständigt namn: Miranda Jennifer July.

Född: Den 15 juni 1974 i Vermont.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Föräldrar, en bror och pojkvännen Mike Mills.

I cd-spelaren: Boards of Canada och Mount Eerie.

Senast lästa bok: Barnboken "A very young skater" av Jill Krementz.

Favoritfilmer: "En ängel vid mitt bord" och "Hjärtekrossaren".

Hjälte: Konsthistorikern, queerteoretikern och vännen Julia Bryan-Wilson.

Aktuell: Med "Me and you and everyone we know" som tävlar på Stockholms filmfestival. Filmen får svensk biopremiär den 6 januari.

Mer läsning

Annons