Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film om vin och verklighet

En av de stora utmanarna i årets Oscargala var Sideways - en liten film om vanliga, verkliga människor och vin. Filmen innebar att regissören Alexander Payne fick sitt definitiva genombrott.
— Jag tycker att det verkliga livet är mycket mer exotiskt än något som man kan uppfinna, säger Alexander Payne.

Annons
Efter filmer som Election och About Schmidt har regissören Alexander Payne fått sitt definitiva genombrott. På Oscargalan hade filmen chans till fem priser, bland annat för bästa regi, bästa film och bästa manus efter förlaga.
Det blev också en Oscar-staty för bästa manus juryn gillade berättelsen om Miles och Jack, två medelålders män som varit vänner i många år. Miles är en misslyckad författare som fortfarande sörjer sin två år gamla skilsmässa. Jack är en tv-skådespelare på dekis som snart ska gifta sig ungt och vackert.
En vecka före bröllopet tar vinkännaren Miles med sig Jack på en resa i Kaliforniens vindistrikt där de ska fira av ungkarlstiden med god mat och fint vin. Men idyllen rämnar när Miles inser att Jack bara är intresserad av att ligga med så många snygga tjejer som möjligt innan han står inför altaret. Samtidigt sjunker han själv allt djupare ner i depression och självförakt.
Miles vinkännande är en ursäkt för och ett sätt att dölja hans alkoholism och ett substitut för verkligt självförtroende eller självkännedom, säger Alexander Payne.
Alexander Payne är ett unikum i Hollywood, en regissör som lyckas göra små, personliga filmer inom den stora, enkelriktade studioapparaten. Sideways har ett lugnt tempo, en vardagsnära historia och relativt okända skådespelare i alla bärande roller. Miles spelas av Paul Giamatti från American Splendor, medan rollen som Jack görs av Thomas Haden Church från gamla komediserien Wings.
Giamatti hade inte läst manus innan han kom till provfilmningen men allt han läste var bra och trovärdigt så jag tänkte "han kommer göra livet lätt för mig". Till och med dålig dialog lät bra när han läste den.
Mitt främsta kriterium när jag väljer skådespelare är alltid "tror jag på det?". Jag förstår inte hur man kan kompromissa med rollbesättning. Det är det viktigare redskap en regissör har, för skådespelarna förkroppsligar tonen av vad du försöker kommunicera eller upptäcka.
Thomas Haden Church nominerades till en birolls-Oscar för sitt porträtt av den hänsynslöse och egocentriske Jack. Han ljuger sig blå tills han tror på sina egna lögner, skyller ifrån sig på allt och alla och följer minsta impuls som om den vore beordrad av en totalitär regim.
Men Alexander Payne tar inte ställning för eller emot Jack.
Nej, han är bara mänsklig. Folk kanske inte gillar vad han gör men jag tycker att det framställs på ett sanningsenligt sätt. Jag kan intyga att många män agerar på samma sätt som Jack, och utan att känna skuld. Jag menar inte att det är bra, jag säger bara att det existerar.
Payne och hans ständige kollega, manusförfattaren Jim Taylor, strävar alltid efter att göra filmer som ligger nära det verkliga livet, i stället för att göra en polerad filmversion av verkligheten.
När vi skriver våra manus så börjar vi alltid med "hur skulle det här ha hänt i verkliga livet?", och välja händelserna utifrån den frågan.
Verkligheten finns också med i scenografin. Payne och hans team använder inspelningsplatser som redan finns, hus som inretts av dem som bor där, restauranger som finns på riktigt i stället för studiomiljöer som ska efterlikna verkligheten.
Jag tror att jag har ett rapporterande behov, även som filmskapare. Ett behov att fånga och rapportera om världen som den är. Det kanske är en reaktion mot den vita övre medelklassen som visas i kommersiella Hollywoodfilmer, med de stora köken och stadsjeeparna. Jag hatar allt det där. Jag vill ha verklighet. (PM)

Fakta/Alexander Payne
Född: Den 10 februari 1961 i Omaha.
Familj. Gift med Sandra Oh, som gör en biroll i Sideways
Filmer: Citizen Ruth (1996), Election (1999), About Schmidt (2002). Han samarbetar alltid med manusförfattaren Jim Taylor.
Aktuell: Med Sideways som har premiär i Sundsvall imorgon.

Sideways innehåller inga filmstjärnor. Skådespelarna Sandra Oh, Thomas Haden Church, Virgina Madsen och Paul Giamatti valdes ut på grund av att de kändes äkta.
Foto: Fox

Regissören Alexander Payne ville berätta om vanliga människor i en vardagsnära historia. Nu planerar han att spela in två filmer till på hemmaplan, sedan vill han göra film i Grekland, Spanien och Latinamerika.
Foto: Reuters

Mer läsning

Annons