Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film om vin som doftar Oscar

Annons
\"Titanic\", \"Braveheart\" och \"Chicago\" - Oscarstatyetterna brukar gå till stora glassiga produktioner av klassiskt Hollywoodmärke. Men i år utmanas drömfabrikens glittriga spektakel - av en liten film om vin.

Efter filmer som \"Election\" och \"About Schmidt\" har regissören Alexander Payne fått sitt definitiva genombrott. Galasäsongen pågår som bäst i USA och nomineringarna har haglat över \"Sideways\". På Oscargalan den 27 februari har filmen chans till fem priser, bland annat för bästa regi, bästa film och bästa manus efter förlaga. Payne är glad för nomineringarna men mest för att juryn verkar ha öppnat upp för film som befinner sig utanför Hollywoods kommersiella ramar.
- På det sättet betyder nomineringarna något mer än en upphöjning av mig, även om det också är kul. Det har hänt något - \"Lost in translation\" fick nomineringar, samma sak med \"Fargo\", och \"Vera Drake\". Det är positivt när mer personlig film accepteras av den breda massan.
\"Sideways\" handlar om Miles och Jack, två medelålders män som varit vänner sedan de delade rum i college. Miles är en misslyckad författare som fortfarande sörjer sin två år gamla skilsmässa. Jack är en tv-skådespelare på dekis som snart ska gifta sig ungt och vackert.
En vecka före bröllopet tar vinkännaren Miles med sig Jack på en resa i Kaliforniens vindistrikt där de ska fira av ungkarlstiden med god mat och fint vin. Men idyllen rämnar när Miles inser att Jack bara är intresserad av att ligga med så många snygga tjejer som möjligt innan han står inför altaret. Samtidigt sjunker han själv allt djupare ner i depression och självförakt.
- Miles vinkännande är en ursäkt för och ett sätt att dölja hans alkoholism och ett substitut för verkligt självförtroende eller självkännedom, säger Alexander Payne som dock själv är mycket förtjust i vin.
Alexander Payne är ett unikum i Hollywood, en regissör som lyckas göra små, personliga filmer inom den stora, enkelriktade studioapparaten. \"Sideways\" har ett lugnt tempo, en vardagsnära historia och relativt okända skådespelare i alla bärande roller. Miles spelas av Paul Giamatti från hyllade indiefilmen \"American Splendor\" medan rollen som Jack görs av Thomas Haden Church från gamla komediserien \"Wings\".
- Giamatti hade inte läst manus innan han kom till provfilmningen men allt han läste var bra och trovärdigt så jag tänkte \"han kommer göra livet lätt för mig\". Till och med dålig dialog lät bra när han läste den. Och han har en härlig \"everyman\"-kvalitet.
- Mitt främsta kriterium när jag väljer skådespelare är alltid \"tror jag på det?\". Jag skulle haft svårt att tro på Tom Cruise som en vanlig person. Jag förstår inte hur man kan kompromissa med rollbesättning. Det är det viktigare redskap en regissör har, för skådespelarna förkroppsligar tonen av vad du försöker kommunicera eller upptäcka.
Thomas Haden Church har nominerats till en birolls-Oscar för sin porträtt av den hänsynslöse och egocentriske Jack. Han ljuger sig blå tills han tror på sina egna lögner, skyller ifrån sig på allt och alla och följer minsta impuls som om den vore beordrad av en totalitär regim. Men Alexander Payne tar inte ställning för eller emot Jack.
- Nej, han är bara mänsklig. Folk kanske inte gillar vad han gör men jag tycker att det framställs på ett sanningsenligt sätt. Och jag hoppas att sanningen alltid är vacker.
- Jag kan intyga att många män agerar på samma sätt som Jack, och utan att känna skuld. Jag menar inte att det är bra, jag säger bara att det existerar. Vissa människor tror att de inte behöver följa några regler och andra, som Miles, tror att de måste följa alla regler.
Så vad gjorde du veckan före ditt bröllop?
- (blixtsnabbt) Det är en hemlighet!
\"Sideways\" är en realistisk komedi där humorn ligger i det vardagliga, inte i stora komiska gester. Miles och Jack är relativt vanliga medelålders män, med fysiska skavanker och känslomässiga tillkortakommanden. Alexander Payne och hans ständige kollega, manusförfattaren Jim Taylor, strävar alltid efter att göra filmer som ligger nära det verkliga livet, i stället för att göra en polerad filmversion av verkligheten.
- När vi skriver våra manus så börjar vi alltid med \"hur skulle det här ha hänt i verkliga livet?\", och välja händelserna utifrån den frågan.
Letandet efter verklighet finns också i arbetet med scenografin. Payne och hans team använder inspelningsplatser som redan finns, hus som inretts av dem som bor där, restauranger som finns på riktigt i stället för studiomiljöer som ska efterlikna verkligheten.
- Jag tycker att det verkliga livet är mycket mer exotiskt än något som man kan uppfinna. Hade jag inte kommit in på filmskola hade jag utbildat mig till journalist. Jag tror att jag har ett rapporterande behov, även som filmskapare. Ett behov att fånga och rapportera om världen som den är. Att observera hellre än att skapa.
- Det kanske är en reaktion mot den vita övre medelklassen som visas i kommersiella Hollywoodfilmer, med de stora köken och stadsjeeparna. Jag hatar allt det där. Jag vill ha verklighet.
Trots att han har haft tur med studiosystemet är Alexander Payne på väg bort från USA. Han planerar att spela in två filmer till på hemmaplan, sedan vill han göra film i Grekland, Spanien och Latinamerika.
- Film är sådan underbar flygande matta, man kan filma var som helst, man är inte instängd på ett kontor. Men just nu tror jag att jag kan bidra till ett bättre filmklimat i USA, speciellt efter succén med \"Sideways\" och möjligheten som jag och Jim har nu att göra nästan vad vi vill. Det möjligheten måste vi använda - med frihet kommer ansvar. (PM)

Karin Svensson-

Faktarutor:

Fakta/Alexander Payne

Född: Den 10 februari 1961 i Omaha av grekiska föräldrar som sedan ändrade efternamn från Papadopoulus till Payne.
Familj. Gift med Sandra Oh, som gör en biroll i \"Sideways\"
Filmer: \"Citizen Ruth\" (1996), \"Election\" (1999), \"About Schmidt\" (2002)\". Han samarbetar alltid med manusförfattaren Jim Taylor.
Aktuell: Med \"Sideways\" som har svensk biopremiär den 18 februari. En dryg vecka senare tävlar filmen om fem priser på årets Oscargala.-

Bildtexter:

sideways0202_1.jpg
Gamla skolkompisarna Miles och Jack (Paul Giamatti och Thomas Haden Church) åker på en vinresa som slutar i kaos.
Foto: Fox

sideways0202_2.jpg
\"Sideways\" innehåller inga filmstjärnor. Skådespelarna (här Sandra Oh, Thomas Haden Church, Virgina Madsen och Paul Giamatti) valdes ut på grund av att de kändes äkta.
Foto: Fox

sideways0202_3.jpg
Regissören Alexander Payne ville berätta om vanliga människor i en vardagsnära historia.
Foto: Fox

sideways0202_4.jpg
Den närmaste månaden får Alexander Payne springa från gala till gala - \"Sideways\" är en av favoriterna till årets olika filmpriser.
Foto: Reuters

Mer läsning

Annons