Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film som det ska vara

/
  • Fredrik Gerttens senaste film Bikes vs Cars visades på nystartade Doc Lounge på Sveateatern i Sundsvall.

Annons

Det första mötet med Doc Lounge Sundsvall är lite sådär för någon som aldrig, aldrig har kontanter numera. Jag kommer till Svea bara ett par minuter innan starten av Fredrik Gerttens senaste film Bikes vs Cars, sträcker fram plastbiten till kvinnan i kassan och tittar in mot den välfyllda salongen.

"Nej, vi tar inte kort."

En av arrangörerna dyker upp i foajén:

"Gå in du! Det får nog plats en till."

Och en annan:

"Nej, det är helt fullt. Det finns inga fler stolar."

Snart har jag nog pratat med hela arrangörsstaben. De är så glada över den stora publiken, men så ledsna för att några kanske inte kommer att få plats. Jag gratulerar till succén. Magen bubblar av förtjusning varje gång Sundsvall visar sig vara mer än äventyrsbad och shopping. Dokumentärfilmsvisning och efterföljande samtal drar fullt hus!

Det fortsätter att anlända människor. Trottoaren utanför är full av cyklar. Får jag inte plats så får jag inte plats, det är ingen fara. Sveriges television är medproducent, så filmen kommer i SVT om typ fem minuter. Men balkongen då?

"Nej, där är det stängt. Men kanske står det några stolar vid projektorn. Och det finns ju en bankomat bara ett par kvarter härifrån ..."

Så jag ser filmen lite på nåder, från balkongen, på en barstol bredvid projektorn. Nedanför, på parkett, står levande ljus på borden. Det är alldeles underbart mysigt.

Att se film så här, tillsammans vid dukade bord, med samtal med inbjudna gäster efteråt, det är precis så det ska vara. Då spelar det ingen roll om man sitter lite knasigt, med girlanger hängande framför filmduken. Det löste ju sig!

Det är toppen att Doc Lounge har kommit till Sundsvall. Fortsättning följer till hösten.

Filmen då? Bikes vs Cars berättar om att bilar smutsar ner och att cyklar är miljövänliga, om trafikstockningar i miljonstäder och cyklister som mejas ner på gatorna. Där finns också konspiratoriska frön om bilindustrin och politiken.

Fredrik Gertten slår in öppna dörrar och frågan är om han når fler än de redan frälsta.

Gerttens möten med människor, både de som är positiva och negativa till cyklister i städer, är fina. Hans känsla för filmmusik lämnar en hel del övrigt att önska.

Mer läsning

Annons