Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Allersroman med mjukporriga scener

/
  • Hanna Stenborg har läst alla tre böckerna men tror på fyra filmer.
  • Cecilia Svensson och Ida Stenborg passade på att gå på smygpremiär efter skolan.
  • Dakota Johnson och Jamie Dornan spelar det omaka paret Anastasia Steele och Christian Grey i filmatiseringen av bästsäljarfenomenet
  • Lite hett blir det allt i filmversionen av

Årets mest omtalade och hajpade filmpremiär - och dessutom den mest förhandsbokade filmen i svensk nöjeshistoria.

Annons

125 000 svenskar har köpt biljett i förväg till filmversionen av E L James roman "50 shades of Grey" (50 nyanser av honom på svenska) som har Sverigepremiär i bland annat Sundsvall kväll.

Om ni mot förmodan missat vad det handlar om är det en rätt traditionell romantisk historia om omöjlig kärlek, en modern version av flicka av folket möter gåtfull prins, med en kittlande sadomasochistisk twist.

I ett nötskal: litteraturstudenten Anastasia Steele (Dakota Johnson) får en intervju med 27-årige Christian Grey (James Dornian), ägare av ett miljardimperium.

Det tänder till mellan dem, helt enkelt - trots olikheterna.

Hon kör en gammal folkvagnsbubbla, han flyger helikopter.

Så långt alltså klassisk tantsnusk-dramaturgi.

I nästa fas behövs en konflikt eller ett problem, något som tycks göra romansen omöjlig.

Här är det hans böjelse för BDSM (bondage, dominans, underkastelse, sadism och masochism) är problemet.

Att hon, till viss del, är med på noterna är en förutsättning för EL James roman (och de två uppföljarna) och filmen.

Det blir alltså Allersroman med mjukporriga scener kryddade med tillrättalagda nypor sadomasochism, lagom vågade, i både sängkammare och i ett hemligt lekrum i Greys kliniskt lyxiga etagevåning i en skyskrapa med Seattle by night som fond utanför glasväggarna.

Hennes värld - den normala världen om man så vill - är en hipsterstökig studentbostad med cykel på väggen, jätteschysst rumskompis och präktig killkompis som är hemlig kär i henne (får vi veta i en scen).

Man kan se kopplingar och paralleller till alla möjliga filmer i "50 shades of Grey" om man vill, från "9 1/2" vecka med Mickey Rourke och Kim Basinger, American Psycho med Christian Bale och hela Twilight-trilogin och så vidare.

Dakota Johnson övertygar i sin roll, James Dornian är lite väl slätstruken. Men det kanske krävs lite färglöshet för att spela en karaktär som heter Grey.

Snyggt, ytligt och lagom naket för att tilltala en stor publik som självklart förväntas komma tillbaka både en och två gånger.

Det finns två böcker till och slutet lämnar en hissdörr öppen för uppföljare…

Mer läsning