Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här öppnar Sveriges första Imax – "Vi märker att det finns efterfrågan"

/

Efter 3D kommer nästa publiklockande grepp i biografbranschen. Med Sveriges första Imax vill SF bio lyfta storfilmsupplevelsen och hoppas också att den nya Solna-baserade biografen ska bli ett populärt resmål.

Annons

Samtidigt som debatten om brist på publikstarka svenska filmer och den nya filmpolitiken har gått varm under våren och sommaren har biopubliken haft fullt upp med att _ gå på bio.

Under första halvåret gjordes nästan 8 miljoner biobesök, vilket är aningen mer än förra året och 8 procent mer än 2013.

För Sveriges största biokedja, SF bio, är det ingen slump att man satsar på att bygga nya biografer just nu.

– Vi märker att det finns stor efterfrågan annars hade vi inte vågat satsa. I Stockholm har vi i princip fullsatt överallt på helgerna, säger Helena Eklund, marknadschef SF bio.

Den 12 november slår Sveriges första Imax upp portarna i jättegallerian Mall of Scandinavia i Solna. Öppningen ligger i tiden. För att möta konkurrensen från hemmabiosystem och strömmande nättjänster är en stark biotrend över hela världen är att bygga bekväma salonger med teknik i framkant.

Ett liknande format, Omnimax, har funnits på Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet. Men det är ett format som inte lämpar sig för längre filmer.

Det kanadensiska företaget Imax, som står bakom tekniken som SF nu har köpt in sig på, satsar offensivt på att ta sig in på nya marknader. Enligt Forbes gjorde Imax ett rekordresultat under första halvåret i år, med en halv miljard dollar i vinst. Tekniken lämpar sig väl för effekttunga storfilmer, som också gör segertåg världen över.

– Duken är 22 gånger 11 meter, från tak till golv. Upplevelsen av kommande filmer som "Star wars" eller sista delen av "Hunger games" blir väldigt maffiga eftersom man sitter så nära duken, man hamnar nästan som i filmen, säger Helena Eklund.

Totalt bygger SF bio 15 nya salonger i Mall of Scandinavia. Fyra av salongerna blir vip-salonger där man sitter extra bekvämt och kan kombinera filmen med ett restaurangbesök i den tillhörande krogen.

Redan höga biopriser

Exakt vad det kommer att kosta att gå och se en Imax-film är inte helt spikat än. Frågan är om det går att höja de redan höga biljettpriserna?

– När vi gör kundundersökningar får vi responsen att kunderna tycker att det är prisvärt. Vi har inte upplevt att gränsen är nådd. Men bio ska vara ett tillgängligt nöje, därför vill vi inte ha en momshöjning, säger Helena Eklund och syftar på den av kulturdepartementet aviserade höjningen av biomomsen från sex till 25 procent, vilket riskerar att höja priset.

SF bio tror att den nya Imax-biografen kommer att locka besökare från hela landet. Och just nu finns inga konkreta planer på att bygga fler Imax-biografer.

– Men det är klart vi tittar på om det kan funka i andra städer, realistiskt handlar det i så fall i första hand om Malmö och Göteborg.

Mer läsning

Annons