Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllningarna haglar över Njurundasonen

/
  • En del av gänget bakom

"Filip & Fredrik – Trevligt folk" har hyllats över hela Sverige. Berättelsen om de somaliska bandyspelarna har berört många.
Njurundasonen Fredrik Wikingsson är ödmjuk inför framgången.
– Det här är det mest berikande vi har jobbat med, säger han.

Annons

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex månader.

Det är handlingen i dokumentärfilmen "Filip & Fredrik – Trevligt folk" som nu går på svenska biografer, och den gör succé.

– Det känns jävligt roligt. Det här är det mest berikande vi har jobbat med, säger Njurundasonen Fredrik Wikingsson.

Han berättar att det kändes som ett vågspel när det kom till att hitta en balans mellan vad som skulle vara roligt och allvarligt.

– Vi tycks ha hittat rätt.

Det verkar biopubliken tycka också, hyllningar har haglat bland annat på sociala medier.

– Vi är jättesvaga för det. Jag har svarat på alla tweetar och Facebook-inlägg och är väldigt lycklig för det.

– Jag är ödmjuk inför att folk tar sig ut till biografer och kollar på den. Ja, jag blir genuint lycklig. Jag har hört kommentarer om applåder efter filmen, och inte enbart på premiären. Det händer sällan på bio.

Filmen kommer att visas för politikerna i riksdagen.

– Det är jag otroligt stolt över. Jag vill ju att så många som möjligt får se den. Jag har varit på besök där och vi ska bara hitta ett datum. Det kanske kan vara inspiration för politiker att se att sådana här möten sker.

En del kanske blev överraskade över att Filip och Fredrik har skapat något som anses som mer seriöst, med tanke på flera av deras produktioner för tv. Men Fredrik Wikingsson tycker inte att det är så konstigt.

– Vi har nosat på det förut, till exempel "Ska vi göra slut" som var nattsvart. Med "Trevligt folk" försökte vi hitta det lustfyllda i det nattsvarta.

Han menar att det handlar om att få göra andra saker.

– Vi blir trötta på att bara göra en sak. "La Bamba" var otroligt tramsigt. När vi hade gjort det gjorde vi det här. Det kanske blir något tramsigt igen nu.

Mer läsning

Annons