Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönssonligan dyker upp igen i vår

/
  • Nya Jönssonligan är en av filmerna som startar det nya filmåret. I rollerna: Alexander Karim, Torkel Petersson, Simon J Berger och Susanne Thorson.

Nya tuffare Jönssonligan inleder filmvåren 2015.
Om du känner en viss skepsis nu är du inte ensam.

Annons

– Jag kände så själv i början men jag lovar, det finns skäl att ge oss en chans, säger Simon J Berger.

När nyheten slog ned om att Jönssonligan på modernt manér skulle få ett nytt liv med en hårdare och mörkare paketering var nog den första tanken hos många: Va, varför det?

Även för denna reporter, ett stort Jönssonligan-fan som liten, hamnade reaktionen någonstans mittemellan skepsis och förvåning.

Regissören Alain Darborg sitter i en lädersoffa och skrattar när jag på ett artigt vis försöker beskriva mina initiala funderingar om den här nytolkningen.

– Precis det där ansiktsuttrycket har jag mött så många gånger när jag har pitchat projektet. Alla tyckte att det var konstigt bara.

Det började för fem år sedan när Alain Darborg satt och kollade på "Varning för Jönssonligan". Kugghjulen kickade igång.

– Jag har alltid en massa filmidéer i huvudet och jag har alltid älskat heistfilm (filmer om en kupp, reds anm). Och då insåg jag att Jönssonligan är svensk heistfilm. Men ingen trodde på idén så till slut lade jag ner den. Men för tre år sedan pratade jag med producenten Fredrik Wikström Nicastro på Tre vänner och han tyckte det lät skitcoolt och sa bara att det här ska vi göra.

Resultatet blev "Jönssonligan - den perfekta stöten", som är Alain Darborgs debutfilm och får biopremiär den 16 januari.

I den berättas historien om hur det går till när Jönssonligan bildas. Mycket står på spel när Charles Ingvar Jönsson handplockar sitt team: sprängexperten Harry (Torkel Petersson), låsvirtuosen Rocky (Susanne Thorson) och den elegante bedragaren Ragnar Vanheden (Alexander Karim) för en grandios stöt. Givetvis är forcerandet av ett Franz Jäger-kassaskåp en viktig del av planen.

Huvudrollen spelas av Simon J Berger, som nedsjunken lädersoffan berättar att han också ifrågasatte idén när han först blev tillfrågad att vara med.

– Om det nu ska vara så annorlunda, varför inte bara kalla rollfigurerna något annat? Men när vi talade vidare om det blev jag övertygad om att det var så centralt med just Jönssonligan. Det var den filmen Alain ville göra och det kunde jag ställa mig bakom.

Simon J Berger var med redan i utvecklingen av manuset och medger att det finns mycket av honom själv inlagt i den ikoniske Charles Ingvar Jönsson.

– Det är nästan löjeväckande hur lika vi är, som person pendlar jag också mellan en extrovert persona och en väldigt introvert, nördig person som är lätt folkskygg.

När det först blev känt att Vanheden är svart i den nya filmen drabbades skådespelaren Alexander Karim av hat-mail från rasister.

– Det är svårt att besvara de där påhoppen, jag har fått kommentarer på Facebook och via mail men jag har bemött dem vänligt och i 90 procent av fallen har de blivit vänliga tillbaka, säger han.

En som inte brydde sig ett dyft om Vanhedens nya hudfärg var Ulf Brunnberg.

– Jag ringde honom för att få hans välsignelse, det kändes viktigt för mig eftersom han och de andra i originalgänget gjorde sina roller med så mycket kärlek. Och han gav tummen upp och var väldigt positiv. "Gör din egen grej bara", sa han.

Vad vill ni säga till dem som fortfarande känner "Jönssonligan, verkligen"?

– Om man inte tror på oss vill jag hälsa: kolla på trailern. Ser det inte jävligt bra ut? Det finns skäl att ge oss en chans, säger Simon J Berger.

Miranda Sigander/TT

Mer läsning

Annons