Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Sundman sätter historien i centrum

/
  • Katarina Sundman, som kommer från Sundsvall, gör just nu en dokumentär om Karin Berg Klawing och Annika Edin som nyligen gifte sig under Prideveckan.

Katarina Sundman är skådespelaren som tagit steget att ställa sig bakom kameran.
Nu gör hon på egen hand en dokumentärfilm om Karin och Annika som hittade varandra efter 20 år och gifte sig under Prideveckan i Sundsvall.

Annons

Katarina Sundman är från Sundsvall men flyttade till Stockholm för flera år sedan.

Hon kommer från teatersvängen, spelade med Kvartersteatern när hon bodde i Sundsvall, men har alltid velat göra film. Att hon nu håller på med en dokumentärfilm känns naturligt.

– Sedan har jag gjort musikvideor som jag har regisserat eller producerat. Jag kanske alltid har trott att det var för komplicerat att göra film, att det var för stort och för mycket tekniska grejer. Det är det såklart, men då är det bra att kunna ta hjälp av duktiga vänner. Kärnan i det är att jag vill berätta saker, säger Katarina Sundman.

Dokumentären hon gör handlar om två kvinnor, Karin Berg Klawing och Annika Edin, som träffades första gången 1993. Då levde båda i heterosexuella relationer och hade barn. De blev jättekära men av olika anledningar bestämde de att de aldrig mer skulle höras.

– Det gjorde de inte heller, på drygt 20 år. Sedan via en film som Annika lade upp på Facebook då hon sitter och sjunger en sång, som Karin visste handlade om henne, letade Karin upp Annika.

Nu har paret gift sig i GA-kyrkan. Det gjorde de under Pridefestivalen.

– Det är ett personporträtt om dem och deras historia som jag tycker är för viktig och alldeles för fin för att inte berätta om.

Katarina Sundman har precis startat ett produktionsbolag som heter Ester/Doris produktion där hon kan göra sådana här projekt. Det mesta gör hon själv.

– Jag har hjälp av en kille som heter Felix Åkerström. Han hjälper mig att filma och att svara på alla mina frågor om hur man filmar. Annars har jag under resans gång lärt mig mer och mer. Jag regisserar och producerar.

Men att göra den här filmen är inte det enda hon gör, och ibland känner hon att tiden inte riktigt räcker till.

– Jag jobbar bra på nätterna, men vaknar ändå tidigt. En gång i månaden faller jag ihop i en liten pöl och sover i två dagar.

Hon och sambon Johan Åkerström, sångare i Oh My!, har levt i en kappsäck i ett år och rest runt. Sedan fick Katarina ett filmjobb som produktionskoordinator vid filmen "She's wild again tonight".

Vad hon själv ser sig i filmbranschen i framtiden vet hon inte, men drömmar finns.

– Så länge jag har nya saker att berätta kommer jag att fortsätta på det här spåret. Jag skulle vilja utveckla spelfilmsbiten. Jag har några manusidéer ligger och väntar.

Mer läsning