Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Smalare filmer tilltalar mig allra mest"

/
  • Det är en utmaning, men Jonathan Norberg trivs med att vara filmskapare i Västernorrland.
  • Bild från piloten av

Långt från Hollywoods röda mattor görs det film även i Västernorrland.
Sundsvallsbon Jonathan Norberg är en av länets filmskapare – snart börjar inspelningen av hans kortfilm "Uppvaktningen".

Annons

Premissen i "Uppvaktningen" är annorlunda men enkel. Fredrik är intresserad av Rebecka men för blyg för att ta kontakt. Han börjar då spela in filmer där han presenterar sig själv som han sedan skickar till Rebecka. Men de tas inte emot på det sätt han tänkt sig.

– Det blir en komedi på 10-15 minuter, säger filmskaparen Jonathan Norberg, 29.

Idén till filmen fick han för tre år sedan när han såg gamla VHS-kassetter med virtuella pojkvänner som överöste tittaren med komplimanger. Sedan dess har det varit mycket jobb med att förverkliga idén.

– Det som tar tid är att söka finansiering. Manusutveckling är också tidskrävande men det är kreativt och roligt, säger han.

Finansierar filmen gör både Film Västernorrland och Film Gävleborg. Teamet på filmen kommer bestå av personal från bägge regionerna. Men Jonatan Norberg måste även själv lägga in en del pengar i projektet. Utrustning ska hyras och teamet ska ha en symbolisk summa lön. Det är ingen lätt tillvaro att vara filmskapare i Västernorrland.

– Man måste verkligen brinna för det, annars blir det tufft. Men det är allt fler produktioner som spelas in i länet så det blir bättre. Jag går ju runt på det, men man blir inte rik på det.

Intresset för film väcktes under gymnasiet när Jonathan Norberg läste en filmkurs. Han började hänga på Ung Film i Sundsvall och göra egna små filmprojekt.

– Till en början var jag mest intresserad av manusskrivande men intresset växte och det blev även att göra film. Jag minns att "Donnie Darko" hade en stor påverkan på mig och jag började se mer indiefilm och smalare filmer. Jag blev väl lite av en filmsnobb.

Därefter blev det filmproduktionsstudier i Falun och sedan jobb på diverse produktioner med alla typer av arbetsuppgifter.

Jonathan Norberg vill mycket med sin filmkarriär men storproduktioner i Hollywood är inte nödvändigtvis något han drömmer om.

– Det är mest smalare filmer och mindre produktioner som tilltalar mig. Jag tycker "Uppvaktningen" är lagom stor och då är vi 16 stycken i teamet. Men ska man kunna leva på det behövs det väl lite bredare och större produktioner också.

Han har ett drömprojekt som inte är allt för långt borta på horisonten.

– Jag har ett manus som är mitt drömprojekt. Det blir nog nästa grej jag gör, men jag väntar med att berätta vad det handlar om.

Mer läsning

Annons