Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsfilmare visas i SVT

/

Gunnar Hall Jensen har gjort en dokumentärfilm som heter Pimplare från Syrien. Den sänds av SVT på torsdagskvällen.

Annons

Vad handlar filmen om?

– I Junsele har de tagit emot flyktingar, främst från Syrien. Huvudpersonen i filmen, Per Asp, tycker att de har för lite att göra så han tar initiativ till att lära dem ispimpling. Filmen är ett möte mellan honom och de syriska flytningarna under en pimplingskurs.

Hur kom du på idén till filmen?

– Jag lyssnade på P4 Västernorrland och programmet Sök och finn. Per Asp ringde in och sökte efter borrar och fiskspön. Jag hörde med en gång att han var en spännande kille som jag ville följa.

Vad vill du säga med dokumentären?

– Det är fullt krig i Syrien och vi i Sverige är ganska bra på att ta emot flyktingar. Filmen handlar om en helt vanlig man i norra Sverige och hans möte med syriska flyktingar, som han vill ska vara en del i hans samhälle. Och det är så man ska möta dem. Han är en form av inspiration.

Hur känns det att SVT visar Pimplare från Syrien?

– Jättekul. SVT tyckte att detta var så pass bra och spännande eftersom det händer nu, så de skyndade på sändningen av filmen. Den är aktuell. Det är också kul att göra något från Nordsverige.

Fotnot: Gunnar Hall Jensen är en filmskapare bosatt i Sundsvall. Hans dokumentär Pimplare från Syrien sänds torsdagen den 20 november i SVT 2 klockan 20.30. Den är 28 minuter lång.

Mer läsning

Annons