Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmbolagens "Skynet" är redan aktiverat – nu behöver de anpassa sig

/
  • Den populära svenska streamingsajten

Annons

Den 29 augusti 1997, dagen då datorsystemet Skynet blev självmedvetet och maskinerna utplånade mänskligheten med kärnvapen.

Det var mänsklighetens öde i kultfilmen ”Terminator 2. Judgement day”, men riktigt så illa har det ännu inte gott för oss.

Fast frågar du filmpamparna i Hollywood är de nog minst lika rädda för filmbranschens framtid som Sarah Connor var för domedagen. För dem är Skynet redan aktiverat och ”Judgement day" kryper sig allt närmare.

Men för filmbolagen handlar det inte om något krig mot maskiner – utan mot nätpirater.

Fildelning började bli ett problem för filmbolagen redan första gången det var möjligt att skicka filer över ett taskigt modem. Och redan då var det även för sent att stoppa utvecklingen. För om det är något vi kan lära oss av James Camerons klassiker från 1991 är det att tekniken, och dess utveckling, går inte att stoppa.

Därför är det inte särskilt effektivt, utan mest slöseri med resurser, när polisen gör husrannsakan hos en av administratörerna för den svenska streamingsajten "Swefilmer" och får sidan att stänga ner. För vissa kanske det känns som en seger, men nätpiraterna skrattar bakom sina skärmar och söker sig snabbt vidare till en annan hamn på nätet.

Låt oss komma ihåg att det här inte handlar om huruvida en tycker det är rätt eller fel att dela material över internet som en inte äger. Så länge det inte finns ett lika enkelt och lagligt sätt att ta del av (ny) film på kommer piratkopieringen att fortsätta. Oavsett om vi tycker det är bu eller bä.

”Johan Falk”-regissören Anders Nilsson kan kämpa mot fildelarna hur mycket han vill och ”fira” när en enskild streamingsajt stängs ner. Men det gör inte att fler kommer att betala för att se Jakob Eklund jaga bovar i nästa Johan Falk-film.

Filmbranschen måste, som alla branscher har gjort genom alla tider, anpassa sig efter den tid vi lever i. Det är en bransch som allt för länge har hållit sig kvar vid de gamla betalningsmodellerna.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är de stora filmbolagen som drabbas av fildelningen. Även mindre, självständiga filmskapare får det svårare att gå runt på sina filmer – vilket ökar risken att de inte gör fler filmer. Det är en framtid som ingen som gillar film vill uppleva.

Men att jaga nätpirater är inte lösningen. Nu gäller det att i stället se möjligheter och hitta nya sätt att ta betalt på. Förändring är ofta både otäckt och jobbigt, men i den här kampen är det ingen idé att vara konservativ och försöka stoppa utvecklingen.

För när Skynet väl är aktiverat, då finns det ingen återvändo.

Mer läsning

Annons