Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmdagarna lovar fina filmupplevelser

/
  • Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel som bröderna Marklund i filmen PISTVAKTStillbildsfotograf: Joakim Strömholm
  • Helena af Sandeberg som Ewa KaludisStillbildsfotograf: Alexandra Aristarhova

Filmdagarna i Malmö är en årlig sammankomst för branschfolket, dvs filmbolagen, regissörer, skådisar, distributörer, de som driver biografer som Filmstaden i Sundsvall — och media förstås. På plats får man se ett trettiotal filmer som ska visas under hösten.

Annons
Det är också seminarier, presskonferenser och rena jippon, som när Buena Vista bjöd på lunch och visade upp storyboards och bilder från kommande Narnia-trilogin. Filmbolaget hoppas på en framgång i stil med Ringen-filmerna, men det återstår att se. En sak är i alla fall klar går man efter bilderna så ser det väldigt lovande ut.
Och det gör även filmhösten, om man utgår från det som erbjöds i Malmö.
Givetvis visades många av de stora svenska filmerna, som Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, en trivsam adaption av Håkan Nessers bok. Helena af Sandeberg gör väl inte så mycket mer än att vara snygg, men Jonas Karlsson och de unga huvudrollsinnehavarna Anton Lundqvist och Jesper Adefeldt gör en enastående insats. Josef Fares tredje film, den delvis självbiografiska Zozo visades också. Otäckt, mörkt, dråpligt och stundtals väldigt gripande om flyktingbarnet Zozo som kommer till Sverige efter att ha sett krigets fasor i Beirut.
Rejält misslyckad var dock Stockholm Boogie, en film som är så dålig att den blir ett samtalsämne. Filmdebuterande bröderna Lindgren tror kanske att de gjort en autentisk stockholmsskildring, men inte ens den som är infödd söderkis kan ta historien om de två festprissarna Jerka och Hoffa på allvar.
En rysare hade också nästlat sig in Amityville horror - en remake (varför alla dessa remakes?) på Huset som Gud glömde. Väldigt onödig film, utan minsta originalitet eller spänning.
Vi med barnasinnet kvar kan njuta av galet underhållande Madagaskar, en tecknad film där fyra timida djur rymmer från sitt zoo, och hamnar på afrikanska ön Madagaskar. Jag säger bara \"I like to move it, move it!\".
Rolig är också Aardmankollektivets andra animerade lerdockefilm Wallace och Gromit: Varulvskaninens förbannelse (den första var Flykten från hönsgården). \"Varulvskaninen\" är en vansinnig skröna som säkert kräver ett dussin tittningar för att upptäcka alla detaljer. Dessutom visades Det levande slottet av Spirited away-regissören Hayao Miyazaki. Även denna gång har en flicka huvudrollen, och det är återigen en stämningsfull och filosofisk berättelse, med dunkel obehagskänsla.
Men det var ett amerikanskt drama som gav mest behållning. Crash, där en serie människoöden flätas in i varandra, typ Short cuts eller Magnolia. En mycket stark upplevelse med storartade skådespelare. Typiskt nog ser den inte ut att få Sverigepremiär i Sundsvall, men räkna med att Draken plockar upp den så småningom.
Broken flowers, med den sällsamme Bill Murray, anses också vara för smal för att visas i Sundsvall. Men självklart förtjänar Jim Jarmuschs nya film en stor och bred publik.
Filmdagarna var på det hela en trevlig vistelse, med mestadels finfina filmupplevelser. Läs mera om filmerna i ST när de får premiär.

Mer läsning

Annons