Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filminspelning

Annons
60-talet återvänder till Kusten


I helgen är 60-talet tillbaka. I alla fall på Kustens Folkets Hus i Bredsand, där en novellfilm spelas in om biografen som mötesplats. Det blir bråda dagar för filmteamet som bara har en dryg vecka på sig att filma.

Bakgrunden till filmen är ett EU-finansierat projekt, Biografliv i Västernorrland, som under hösten 2004 har drivits av Anna Cedergren. Projektet har gått ut på att länets biografer har inventerats och dokumenterats. Del två i arbetet gäller en filminspelning, där handlingen kretsar kring Kustens Folkets Hus och den mötesplats en biograf innebar på 60-talet. I helgen har det blivit dags för inspelningsstart. Måns Berthas, som tidigare har gjort dokumentärfilmen Mammons tempel om människor som campar utanför Ikea i Sundsvall, är regissör och en av tre manusförfattare.

Manusförfattarna började med att läsa alla biominnen som insamlats, och sedan skrev de manuset kring dessa minnen, berättar projektledaren och producenten Anna Cedergren. Men filmen är en helt fiktiv historia.
Filmen utspelar sig under kvällen och natten mellan den 5 och 6 augusti 1962. På biografen Kusten finns en föreståndare, som spelas av Johan Wahlström - kanske mest känd från TV4:s Parlamentet, hans fru, en ung kvinna och hennes son. Föreståndaren har en kärleksaffär med den unga kvinnan som alltmer negligerar sonen och slukas upp av sitt förhållande med mannen och sina egna drömmar. Natten avslutas med att Arne Thorén rapporterar från New York att filmstjärnan Marilyn Monroe har hittats död.

I går var den första inspelningsdagen av totalt åtta dagar. Regissören Måns Berthas, som inte själv har upplevt hur det är att leva på 60-talet, har tagit till andra hjälpmedel för att skapa rätt känsla.

Jag har läst en del böcker och sett filmer, men framför allt så har jag pratat med folk, säger Måns Berthas. Början av 60-talet är ju en epok då det hände väldigt mycket - den kvinnliga frigörelsen, raggarkulturen var på väg att dö ut och i filmvärlden kom den franska vågen.

Kustens Folkets Park restaurerades under 2004 till sin forna 50-talsglans. Dessutom blev den byggnadsminnesmärkt.

Mer läsning

Annons