Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmkrönikan

En inte så enkel plan

Annons
Sam Raimi gjorde Evil dead 1981. Filmen gick inget vidare i USA, så han tog den till Europa. Där gick det bättre. Sedan åkte han hem igen och då ville även amerikanerna se hans skräckfilm. En unik filmskapare var född.

Raimi blev den första regissören att lyckas ta steget från lågbudgetskräck till storfilmsbredd. Efter Evil dead 2 (1987), Darkman (1990) och Army of darkness
(1993) gjorde han westernfilmen The quick and the dead (1995) med skådespelare som Sharon Stone, Gene Hackman och Russell Crowe i rollistan. Raimis säkra visuella stil ledde sedan vidare till En enkel plan (1998) som visas i Sveriges television i morgon.

En enkel plan avslöjar att Sam Raimi är kompis med Joel och Ethan Coen. Det har inte så mycket med likheterna med Fargo att göra. Det handlar istället om sättet att behandla en berättelse där vanliga människor gör ovanliga saker. Där finns en särskild ton, en känsla, hos bröderna Coen som också finns i En enkel plan. Raimi är dock allvarligare än vad Joel och Ethan har varit på länge.

Filmen handlar om bröderna Hank (Bill Paxton) och Jacob (Billy Bob Thornton) som tillsammans med Jacobs suparkompis Lou hittar en väska full med pengar. Hank vill genast lämna in den till polisen. Jacob är övertygad om att de har hittat knarkpengar och tycker att de ska behålla dem. Motvilligt går Hank med på det, men med villkoret att de inte gör något med pengarna förrän till våren. Om ingen har efterlyst väskan delar de då på bytet och lämnar stan. En enkel plan.
Riktigt så enkelt blir det dock inte.

Filmens vanliga människor tar några riktigt dåliga beslut vilket leder till olycka och våldsamheter. Raimi handskas med våldet på ett helt annat sätt än i hans tidiga filmer, något man kunde se spår av redan i Darkman. Här är det på riktigt, fokus ligger på människorna och inte på själva våldet, och det blir otäckare än allt sprutande blod i världen.

Ironiskt nog gjorde Sam Raimi En enkel plan samtidigt som Hollywood pumpade ut meningslösa våldsorgier som Very bad things och trötta plagiat av Raimis 80-talfilmer som I still know what you did last summer.

Raimi gjorde sedan baseballfilmen For love of the game (1999) och den övernaturliga thrillern The gift (2000). Därefter kom hans största succéer Spider-man (2002) och Spider-man 2 (2004) och om ytterligare ett par år kommer del tre.

Förmodligen har Peter Jackson mycket att tacka Sam Raimi för. Frågan är om den nyazeeländska mannen bakom splatterfilmerna Bad taste (1987) och Brain dead
(1992) hade fått chansen att filmatisera Sagan om ringen om inte Raimi gjort en liknande resa före honom.

Mer läsning

Annons