Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finalfest med trumdunder och spandexbrallor

Annons
De tunga rytmerna dundrar över Eurovision Song Contest i år. Rocken är den nya schlagern. När den 50-årsjubilerande tävlingen avgörs på lördag ska pukor, baskaggar och oljefat fånga publikens uppmärksamhet.


Martin Stenmarck tävlar för Sverige med "Las Vegas". Låten är en udda fågel i årets startfält. Om det är en fördel eller nackdel diskuteras ivrigt i svensklägret i Kiev i slutspurten inför finalen.

Semifinalen visade att Europas tv-tittare gärna kan tänka sig en etnolåt i stil med Ruslanas vinnarlåt från 2004 i år också. Ballader och lättsamma poplåtar valdes bort till förmån för folkdansare och trummor.

Årets nya trend är rocken. Alla tre rocklåtarna från semifinalen gick vidare, med Norges färgstarka Wig Wam i spetsen. För varje framträdande och presskonferens ser de allt segervissare ut.

Sveriges Television sänder naturligtvis finalen, som börjar 21.00.

---

1. Ungern: NOX - "Forogj világ"

Det är dansarna som får liv i Ungerns fartfyllda folkdanslåt med violiner och tunga rytmer. Inget fel på sångerskan Péter Szabó Szilvias röst, men hon har svårt att släppa stundens allvar.

Tel: 099-417 01

---

2. England: Javine - "Touch my fire"

Indiskinspirerad bhangradisco är inne på den brittiska klubbscenen. Här är sammanhanget ett annat och Javine framstår bara som ett desperat försök att hoppa på Ruslanatrenden. Britterna har tappat känslan.

Tel: 099-417 02

---

3. Malta: Chiara - "Angel"

Med bara två renodlade ballader i startfältet framstår de plötsligt som behagliga avbrott i trumdunket. Chiara är har röstresurser nog att spräcka glas, men låten är en dussinvara.

Tel: 099-417 03

---

4. Rumänien: Luminita Anghel & Sistem - "Let me try"

Luminita Anghel använder oljefat och genomträngande röst till att dunka in refrängen i i hjärnbarken. Det här är schlagertechno som kommer att höras på Europas diskotek i sommar. Knappast charmigt, men en möjlig vinnare.

Tel: 099-417 04

---

5. Norge: Wig Wam - "In my dreams"

För varje gång de norska glamrockarna visar upp sig i Kiev ökar deras segerchanser. Wig Wam är inte originellare än ett coverband, men "In my dreams" är en glad färd tillbaka till 80-talet. Europa är fyllt av rockfans som har väntat på ett bidrag att rösta på -- här är det.

Tel: 099-417 05

---

6. Turkiet: Gülseren - "Rimi rimi ley"

Turkiet plockar än en gång upp en rytmisk etnolåt ur landets tradition, som gjord för att göra omöjliga magrörelser och svänga med en arm över huvudet till. Inflation i östinspirerade rytmer gör detta till en enformig förlorare.

Tel: 099-417 06

---

7. Moldavien: Zdob si Zdub - "Boonika bate toba"

Rockbandet Zdob si Zdub är fyllt av energi, och låten är mer rock än etno. Fast utan farmor som slår på trumman skulle grabbarna inte vara i final.

Tel: 099-417 07

---

8. Albanien: Ledina Celo - "Tomorrow I go"

Inte olik Turkiets låt men här är det en helt annan fart på rytmerna. Tillsammans med Ungern bäst i etnoklassen i år.

Tel: 099-417 08

---

9. Cypern: Constantinos Christoforou - "Ela, ela (Come baby)"

Pukor är paradinstrumentet i årets tävling. Bara man ser dem på scen vill man rösta på ett annat bidrag. Detta är inte det sämsta exemplet, men drunknar i mängden.

Tel: 099-417 09

---

10. Spanien: BrujerÃa - "Son de sol"

Hade det inte funnits en låt som hette "Las Ketchup" skulle detta kunnat vara årets vinnare. Låten är solig och pigg, men hela Europa inser att detta är en sämre kopia.

Tel: 099-417 10

---

11. Israel: Shiri Maymon - "Hasheket shenish´ar"

Shiri Maymon gör den bästa av de två balladerna. Den känns modernare, mer raffinerad och går i högre tempo än Maltas. Det är upplagt för en hög placering för sångerskan.

Tel: 099-417 11

---

12. Serbien-Montenegro: No Name - "Zauvijek moja"

Till och med till pojkbandspop går att banka in om man har några schyssta pukor. Stämsång i marschtakt låter inte kul, men det är ändå en hyfsad låt som är med och tävlar i toppen.

Tel: 099-417 12

---

13. Danmark: Jakob Sveistrup: "Talking to you"

De danska journalisterna hade redan bokat hemresan när Jakob Sveistrup oväntat fick biljett till finalen. Efter alla tunga rytmer känns luften lätt och andas och man ler lite när han sjunger sin snällt popsouliga låt. Nu kan det gå riktigt bra.

Tel: 099-417 13

---

14. Sverige: Martin Stenmarck - "Las Vegas"

"Las Vegas" kan vara startfältets mest svårtippade låt. Funkar charmfaktorn på kvinnor utanför Sverige? Är låten för udda eller är det en fördel i det jämntjocka etnodunket? En stark show kan ta honom in bland de tio bästa, men inte mycket mer.

Tel: 099-417 14

---

15. Makedonien: Martin Vucic - "Make my day"

En av de mest oväntade låtarna från semifinalen. Tung pukdisko i marschtakt med en sångare utan karisma. Frågan är om det var dansarna i kortkort bakom honom som tittarna röstade på.

Tel: 099-417 15

---

16. Ukraina: Greenjolly - "Razom nas bahato"

Känslan av tungfotad kampsångsrock hänger över låten fastän bandet tvingades byta ut den politiska texten. Schlager-EM hålls någon annanstans nästa år och då får Ukraina antagligen kvala till finalen.

Tel: 099-417 16

---

17. Tyskland: Gracia - "Run and hide"

Gracias starka och rockiga röst och den intensiva, lite mörka låten gör detta till ett ovanligt bidrag för Tyskland. Inte alls dåligt, men den får nog svårt att hitta sin publik i det här sammanhanget.

Tel: 099-417 17

---

18. Kroatien: Boris Novkovic med Lado Members - "Vukovi umiru"

Pukor - oj vad spännande... Gammal och tungsint lunkar låten fram. Det hörs att det handlar om vargar som dör ensamma.

Tel: 099-417 18

---

19. Grekland: Helena Paparizou - "My number one"

Grekland har satsat stenhårt och har fått många att tro att detta är vinnaren. Helena Paparizou är ett proffs och får en bra placering men tyvärr blir det nog ingen svensk vinnare genom Grekland heller. Låten vill vara en internationell danshit men fastnar i den taktfasta etnoschlagern.

Tel: 099-417 19

---

20. Ryssland: Natalia Podolskaya - "Nobody hurt no one"

Ryssland har vägrat falla in i de andra östländernas schlagertrender utan siktar snarare in sig på Västeuropas röster. I år gör man det svårt för sig med en tungt malande, rockig låt.

Tel: 099-417 20

---

21. Bosnien-Hercegovina: Feminnem - "Zovi/Call me"

Schlagerpoppig bagatell som skulle ha passat Lotta Engberg när det begav sig. Den glada trion har inget med tätstriden att göra.

Tel: 099-417 21

---

22. Schweiz: Vanilla Ninja - "Cool vibes"

Estländskorna som sjunger för Schweiz gör rockschlager som är pampig och lite mer av i dag än norska Wig Wam. Sångerskan Lenna Kuurmaa tar sig in i spurtstriden utan publikfrieri och stora gester.

Tel: 099-417 22

---

23. Lettland: Walter & Kazha - "The war is not over"

Tog sig vidare genom att tigga med hundögon. Helt menlös pojkbandspop spelad av unga söta tonårspojkar för unga tonårsflickor.

Tel: 099-417 23

---

24. Frankrike: Ortal - Chacun pense á soi

I ett försök att inte göra ballad går fransmännen vilse med en låt som snarare är outhärdlig än trist. Refrängen får oss att lättat konstatera att nu är det dags att rösta - men inte på Frankrike.

Tel: 099-417 24

Mer läsning

Annons