Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fingertoppskänsla, Owe

/
  • Ålder är oväsentligt. I sinnet är Owe Thörnqvist fortfarande ynglingen som utan konkurrens satte fart på den svenska rock'n'rollen i början av 50-talet.
  • Owe Thörnqvist har varit med i gamet så länge att han med sin fingertoppskänsla vet exakt var han ska lägga ribban för en lyckad show.

Tonhallen: Owe Thörnqvist med Staffan Alléns Kvartett

Annons

Sverige är på många sätt fantastiskt. Vi är det mest åldersfixerade landet i världen men är egentligen ointressant, det är individen som räknas.
I sportens värld, främst inom tungviktsboxningen, är en världsmästare oavsett ålder, alltid The Champ.
Estradören, sångaren och låtskrivaren Owe Thörnqvist är en riktigt tungviktig Champ inom svensk underhållningsindustri. Prästbetyget skvallrar om att Owe för länge sedan haft möjligheten att luta sig bakåt och njuta sitt otium. Men i sinnet är han ännu ynglingen som utan konkurrens satte fart på den svenska rock\'n rollen i början på 50-talet
Karriären började med att han skrev revyer hemma i Uppsala på 50-talet. Det stora genombrottet kom i november 1955 med skivinspelningen Rumba i Engelska Parken. Fram till dags dato har han producerat låtar som blivit var mans egendom.
Under 70- och 80-talen var han borta från scenen bortsett från sporadiska framträdanden men 1994 gjorde han på allvar en succéartad comeback och är idag kanske populärare än någonsin.
Igår kväll gjorde han ett bejublat återbesök i Tonhallen inför en förväntansfull publik. Han har varit med gamet så länge att han med sin fingertoppskänsla vet exakt vart han skall lägga ribban för en lyckad show. Kvällen inleddes med att Staffan Alléns svängiga kvartett, Staffan själv bas, Pierre Eriksson keyboard, dragspel, Per Strandberg gitarr och Kent Helgesen trummor, framförde ett variationsrikt medley på ett knippe av Owes låtar. Därefter kom Owe in i handlingen med en rivig låt, Pelle Jansson, toppad med bluesigt munspel. Det tog ytterligare några låtar innan scenräven Thörnqvist fick med sig publiken på allvar. När isen väl var bruten var det bara att åka med på en kavalkad av gammalt och nytt i den digra repertoaren. Allt presenterat i nya fräscha arrangemang. Med glöd och intensitet gav han och bandet järnet till publikens förtjusning.
Utöver den inlevelsefulla sången och munspelandet och det humoristiska mellansnacket har Owe en fantastisk rörlighet och plastik på scenen, fotarbetet är lika säkert som under boxningsåren. Med detta i grunden ger han varje låt ett eget liv.
Owe Thörnqvist tillhör de tidlösa artisterna som alltid kommer att ha sin givna publik. Tack för en underbar show!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons