Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finstämt och mäktigt inför julen

/

G A-Kyrkan: Kjell Lönnå med körer och Kammarorkestern Betyg: 5

Annons
För den stressade nutidsmänniskan är julen årets höjdpunkt, och musiken är den viktigaste ingrediensen i julfirandet. Det känns äkta och innerligt när Kjell Lönnå och hans körer håller jultraditionen levande med att i huvudsak framföra de gamla och välkända visorna och psalmerna. Men vi lever ju i föränderlig värld så det finns inget hinder att lägga in nytt material. Julton är inte bara en tradition utan även en institution, som i år arrangerades för trettionionde gången.
Liksom tidigare var även årets fyra konserter utsålda, vilket visar ett stort intresse att få höra de hundratals körsångarna i utmärkt samarbete med medlemmar ur Sundsvalls Kammarorkester under Stig Robertssons ledning.
med Kammarorkestern och Stig Robertsson inledde årets Julton på ett mycket mäktigt och pampigt sätt. Därefter nedsläcktes belysningen och körerna tågade in med levande ljus i händerna sjungande Stilla Natt med unison avrundning.
Under den nästan två timmar långa konserten fick vi höra klassiker som Hosianna Davids son, Bereden väg för Herran, Jul, jul, strålande jul, julglimtar från New York med Jingle Bells, Winter Wonderland och White Christmas, Otto Olssons vackra Advent, Dotter Sion med solisten Maria Sjölén, Gläd dig du Kristi brud och Lennart Gustafsson i paradnumret Julsång (O Helga natt) som fick det att knaka i kyrktaket. Även Kjells eget opus Tänk en sådan glädje KFUM-kören och fiolsolisterna Folke Ferner och Mats Ottesen uppskattades väl. Stilla natt med KFUM-kören och Sven-Olov Sandins munspel och Kammarorkesterns Fantasi över engelsk julvisa, med musik av Stig Robertsson framkallade rysningar av välbehag. Sammanfattningsvis en härlig blandning av gammalt och nytt i bästa tänkbara utförande.
Ett av Jultons signum, och det allra bästa stycket, är Hallelujakören ur Händels Messias där alla medverkande lade manken till för att nå ut med budskapet till högsta höjder.
Psalmklassikern Kristus är kommen med 1700-talsmusik, där församlingen fick sjunga med, satte en värdig punkt på Julton och en fin start på det kommande julfirandet.

Mer läsning

Annons