Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira jul i biomörkret

Annons
Julen är biobesökens högtid. I år kan den som tröttnat på skinkmacka framför tv:n välja mellan Peter Jacksons förvuxna apa och C S Lewis onda häxa, mellan belgisk diskbänksrealism och amerikansk Japanexotism. Det finns goda skäl att önska sig biocheckar i julstrumpan.


Julens rosa moln: För den som föredrar knäck framför lutfisk bjuder julen på en riktigt sockersöt romantisk komedi. I "Just like heaven" (premiär 9 december) flyttar en ung änkling (Mark Ruffalo) in i en ny lägenhet bara för att märka att den förra hyresgästen (Reese Witherspoon) ande inte har gett sig av. Hon vägrar lämna lägenheten och efter inledande motsättningar (han använder inte underlägg till sina glas) börjar de falla för varandra. Men hur överbrygger man gapet mellan livet och döden?

---

Julens americana: San Fernando Valley utanför Los Angeles är en ruffig rest av Vilda Västern och spelplats för dramathrillern "Down in the valley" (premiär 9 december). Edward Norton spelar en främling med cowboyambitioner som nästlar sig in i en härjad Valley-familj. Han inleder ett förhållande med tonårsdottern (Evan Rachel Wood) men under den charmiga ytan ruvar mörkare sidor. Snart befinner sig hela familjen i livsfara.

---

Julens mastodontfajt: I den amerikanska filmbranschen väntas ingen julefrid. I stället jobbar filmbolagen på sina högerkrokar inför en riktig tungviktsmatch. Den 14 december är Peter Jackson tillbaka med sin första film sedan "Sagan om ringen"-trilogin, en nyinspelning av "King Kong" med Adrien Brody och Naomi Watts i rollistan. Sju dagar senare är det dags för nästa mastodont. Tilda Swinton gör en formidabelt otäck drottning i "Häxan och lejonet"- den första filmatiseringen av C S Lewis populära barnboksserie om landet Narnia. Om hon rår på apan återstår att se.

---

Julens Cannesvinnare: I våras lyckade de belgiska regissörsbröderna Dardenne kamma hem sin andra Guldpalm på filmfestivalen i Cannes. För fem år sedan vann de med ett socialrealistisk drama om en tonårsflicka i misär ("Rosetta") och årets film har ett liknande tema. "Barnet" (premiär 16 december) handlar om det unga paret Sonia och Bruno som lever på hennes a-kassa och hans stölder. När Bruno säljer deras baby är han helt oförberedd på Sonias starka reaktion. Desperat gör han allt för att få tillbaka barnet.

---

Julens pudrade exotism: Hollywoods skildring av en geishas liv i Tokyo kan trampa på en hel del ömma tår. Den japanska geishorna spelas av kinesiska stjärnor som Zhang Ziyi, Gong Li och Michelle Yeoh och alla talar engelska. Men filmatiseringen av Arthur Goldens bästsäljare "En geishas memoarer" (premiär juldagen) lär ändå bli en succé med en historia (en nioårig flicka säljs till geishahus) som bäddar för klassisk dramatik och med "Chicago"-regissören Rob Marshall vid rodret.

---

Julens svenska snackis: För tre år sedan blev Björn Runge nästintill ihjälkramad av kritikerna för det starka relationsdramat "Om jag vänder mig om". Hans nya film "Mun mot mun" (premiär juldagen) är i samma anda och handlar om en familj i kris. Äldsta dottern Vera (Sofia Westberg) rymde hemifrån för ett år sedan och bor nu hos en kriminell äldre kille. I takt med att Veras födelsedag närmar sig blir hennes pappa (Peter Andersson) allt mer desperat efter att få hem sin dotter.

---

Julens puffärmsromantik: Jane Austens älskade roman "Förnuft och känsla" har filmats otaliga gånger men aldrig med så många oväntade skådespelare i rollistan. Donald Sutherland spelar den hårt prövade Mr Bennet och i rollen som en av hans fem döttrar - den karltokiga Lydia - ser vi den amerikanska indiestjärnan Jena Malone. Här får balerna och herrgårdsbesöken sällskap av lerigt lantliv och trovärdiga personporträtt. Premiär 4 januari.

---

Julens medelåldersmys: Den irländska författaren Maeve Binchy har vävt samman människoöden i böcker som "När ödets stjärnor faller", "Nora O'Donoghue" och "Silverbröllopet". Nu har en av hennes mest älskade romaner blivit film med Andie MacDowell och Olivia Williams i huvudrollerna. "Huset vid Tara Road" (premiär 6 januari) handlar om en amerikansk och en irländsk kvinna som byter hus med varandra under en sommar. Det förändrar båda deras liv.

---

Julens vackraste vardagsberättelse: En av de mest omtalade filmerna på årets upplaga av Stockholms filmfestival var Miranda Julys debutfilm "Me and you and everyone we know". I en filmisk akvarellmålning använder hon vardagliga händelser i vanliga människors liv för att berättar om ensamhet, sårbarhet, sexualitet och längtan - hos både barn och vuxna. Miranda July spelar själv en av huvudrollerna, konstnären Christine. Premiär 6 januari.


Julens filmer - från advent till trettondagen:

En dag i livet (premiär 2/12)

Tim Burton's Corpse bride (2/12)

Blodsbröder (2/12)

A history of violence (2/12)

Besatt (2/12)

Adams äpplen (2/12)

Looking for Fidel (9/12)

Just like heaven (9/12)

Sigrid och Isaac (9/12)

Down in the valley (9/12)

Min date med Drew (9/12)

Dead man's shoes (9/12)

King Kong (14/12)

Mastermind (16/12)

Välkommen till familjen (16/12)

Barnet (16/12)

Buss till Italien (16/12)

Narnia: Häxan och lejonet (21/12)

En geishas memoarer (25/12)

Mustaschen (25/12)

Ice Harvest (25/12)

Into the blue (25/12)

Mun mot mun (25/12)

Stolthet och fördom (4/1)

Tara road (6/1)

Min frus förste älskare (6/1)

Me and you and everyone we know (6/1)

Mer läsning

Annons