Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira jul i biomörkret

/

Julen är biobesökens högtid. I år kan den som tröttnat på skinkmacka framför tv:n välja mellan Peter Jacksons förvuxna apa och C S Lewis onda häxa, mellan belgisk diskbänksrealism och amerikansk Japanexotism.

Annons
Julens mastodontfajt: I den amerikanska filmbranschen väntas ingen julefrid. I stället jobbar filmbolagen på sina högerkrokar inför en riktig tungviktsmatch. Den 14 december är Peter Jackson tillbaka med sin första film sedan "Sagan om ringen"-trilogin, en nyinspelning av King Kong med Adrien Brody och Naomi Watts i rollistan. Sju dagar senare är det dags för nästa mastodont. Tilda Swinton gör en formidabelt otäck drottning i Häxan och lejonet - den första filmatiseringen av C S Lewis populära barnboksserie om landet Narnia. Om hon rår på apan återstår att se.
-
Julens Cannesvinnare: I våras lyckade de belgiska regissörsbröderna Dardenne kamma hem sin andra Guldpalm på filmfestivalen i Cannes. För fem år sedan vann de med ett socialrealistisk drama om en tonårsflicka i misär (Rosetta) och årets film har ett liknande tema. Barnet (premiär 16 december) handlar om det unga paret Sonia och Bruno som lever på hennes a-kassa och hans stölder. När Bruno säljer deras baby är han helt oförberedd på Sonias starka reaktion. Desperat gör han allt för att få tillbaka barnet.
-
Julens pudrade exotism: Hollywoods skildring av en geishas liv i Tokyo kan trampa på en hel del ömma tår. Den japanska geishorna spelas av kinesiska stjärnor som Zhang Ziyi, Gong Li och Michelle Yeoh och alla talar engelska. Men filmatiseringen av Arthur Goldens bästsäljare En geishas memoarer (premiär juldagen) lär ändå bli en succé med en historia (en nioårig flicka säljs till geishahus) som bäddar för klassisk dramatik och med Chicago-regissören Rob Marshall vid rodret.
-
Julens svenska snackis: För tre år sedan blev Björn Runge nästintill ihjälkramad av kritikerna för det starka relationsdramat Om jag vänder mig om. Hans nya film Mun mot mun (premiär juldagen) är i samma anda och handlar om en familj i kris. Äldsta dottern Vera (Sofia Westberg) rymde hemifrån för ett år sedan och bor nu hos en kriminell äldre kille. I takt med att Veras födelsedag närmar sig blir hennes pappa (Peter Andersson) allt mer desperat efter att få hem sin dotter.
-
Julens puffärmsromantik: Jane Austens älskade roman Förnuft och känsla har filmats otaliga gånger men aldrig med så många oväntade skådespelare i rollistan. Donald Sutherland spelar den hårt prövade Mr Bennet och i rollen som en av hans fem döttrar - den karltokiga Lydia - ser vi den amerikanska indiestjärnan Jena Malone. Här får balerna och herrgårdsbesöken sällskap av lerigt lantliv och trovärdiga personporträtt. Premiär 4 januari.
-
Julens medelåldersmys: Den irländska författaren Maeve Binchy har vävt samman människoöden i böcker som När ödets stjärnor faller, Nora O'Donoghue och Silverbröllopet. Nu har en av hennes mest älskade romaner blivit film med Andie MacDowell och Olivia Williams i huvudrollerna. Huset vid Tara Road (premiär 6 januari) handlar om en amerikansk och en irländsk kvinna som byter hus med varandra under en sommar. Det förändrar båda deras liv.
-
Julens vackraste vardagsberättelse: En av de mest omtalade filmerna på årets upplaga av Stockholms filmfestival var Miranda Julys debutfilm Me and you and everyone we know. I en filmisk akvarellmålning använder hon vardagliga händelser i vanliga människors liv för att berättar om ensamhet, sårbarhet, sexualitet och längtan - hos både barn och vuxna. Miranda July spelar själv en av huvudrollerna, konstnären Christine. Premiär 6 januari.

Julens filmer:

King Kong (14/12) - Visas i Sundsvall


Buss till Italien (16/12) - Visas i Sundsvall
Mastermind (16/12) - Visas i Sundsvall
Välkommen till familjen (16/12)
Barnet (16/12)
Narnia: Häxan och lejonet (21/12) - Visas i Sundsvall
En geishas memoarer (25/12) - Visas i Sundsvall
Into the blue (25/12) - Visas i Sundsvall
Mustaschen (25/12)
Ice Harvest (25/12)
Mun mot mun (25/12)
Stolthet och fördom (4/1)
Min frus förste älskare (6/1) - Visas i Sundsvall
Me and you and everyone we know (6/1)
Huset vid Tara road (6/1)


Kinesiska stjärnor som Zhang Ziyi och Michele Yeoh spelar huvudrollerna i En geishas memoarer.
Foto: Sony Pictures


Peter Jacksons King Kong är en av filmerna som slåss om den verkligt stora biopubliken i jul...
Foto: UIP

..."Narnia: Häxan och lejonet" är den andra.
Foto: Disney

Mer läsning

Annons