Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjortisarnas beskyddare skriver för vuxna

Annons
Emma Hamberg har tagit en paus från fjortisarna i sin nya bok "Mossvikenfruar - Chansen". Men temat - att våga ta steget ut i det okända - har hon behållit även i sin första vuxenroman.

- Människor som är obarmhärtiga med sitt liv på ett positivt sätt - man älskar ju sådana människor, säger Emma Hamberg.


Anki är 29 år och bor i lilla Mossviken med sin man. Det förutsägbara livet i villan är kanske inte allt hon har önskat sig, men tja... det puttrar på. Vändpunkten kommer när hon får reda på att maken har varit otrogen. Upptäckten leder till uppbrott som i sin tur leder till en ny och oväntad färd på livets bana. Upptakten i Emma Hambergs nya roman "Mossvikenfruar - Chansen", som släpps den 19 augusti går i självförverkligandets tecken.

- Trivs du inte, så våga hoppa. Så är det nästan med alla mina böcker egentligen. Det tycker jag är så viktigt, stanna inte i något som inte känns bra. Vare sig det gäller jobb, kärlek eller boende. Pröva något annat. Det är läskigt, men det måste få vara det, det är okej, säger Emma Hamberg på telefon från sommarhuset ute på landet.

"Mossvikenfruar" är dock lika mycket en historia om längtan efter romantik. På det där sättet som många hellre skulle offra sin högra hand än att erkänna att de längtar efter. Historien växte fram under Emma Hambergs bilresor mellan Stockholm och hemmet på landet. Med skräckblandad förtjusning lyssnade hon på radiokanalen "Lugna favoriter" där folk ringer in och önskar smäktande kärleksballader till sina kära.

- Jag undrade vad det är för människor som ringer in och önskar låtar. Samtidigt som jag känner att om jag själv skulle få en låt önskad till mig så skulle jag tycka att det var ganska mysigt. Jag ville göra något till dem som ringer in och önskar och lyssnar på "Lugna favoriter", något som är kärleksfullt.

- Jag längtade efter att göra något som var romantiskt på mitt sätt. Jag älskar romantik samtidigt som jag tycker att det är jävligt pinsamt. Om jag själv kommer i en romantisk situation kan jag tycka att det känns jättejobbigt och då måste jag typ gå och ta på mig ett blåställ och börja snusa för att få bort det där kletigt romantiska.

Bokens Anki är hämmad in i minsta detalj och det tar tid för henne att släppa sitt gamla liv. Det tämligen händelsefattiga småstadsliv som hon först lever och sedan bryter upp ifrån är ett klassiskt tema. Emma Hamberg är själv väl bekant med det sedan flytten till Stockholm som 19-åring.

- Jag lämnade alla mina kompisar och flyttade upp med min pojkvän. Det kände stort och läskigt. Egentligen är det ju inget stort. I världsrymden är det ju inte ens en fis. Men för mig var det en stor grej som förändrade mitt liv eftersom jag helt enkelt fick perspektiv på min småstadstillvaro. Jag var tvungen att skaffa mig nya vänner. Och med killen tog det förstås slut också ganska snabbt, ha ha! Att vara ensam både utan kärlek och utan vänner, det var svårt.

Emma Hamberg är annars ett namn de flesta förknippar med tonårstjejer. Dels som programledare i "Ketchup" i P3 och som chefredaktör för VeckoRevyn, dels med böcker som "Kärlek och sex: från pirr till petting" och "Linas kvällsbok". Att det blev en roman för vuxna den här gången berodde mest på att hennes bokfölag förde det på tal.

- Jag hade inte ens tänkt den tanken, för jag var så inkörd på ungdomsbiten. Men sedan började jag fundera på det där och så började historien komma. Jag kände också att det skulle bli väldigt kul att få skriva för mig själv. Att få referera till mina känslor och sådant som händer i mitt liv, säger hon.

Att Emma Hamberg har valt att skriva för vuxna betyder dock inte att tonårstjejerna har förlorat sin "eviga beskyddare". Just nu arbetar hon på uppföljaren till "Linas kvällsbok" där Lina har hunnit bli 17-18 år och går på gymnasiet. Emma Hamberg har också insett att skillnaden mellan att skriva för vuxna och yngre inte behöver vara så stor.

- Jag gillar det som är lite större än livet, och när man är tonåring är ju allt större än livet ändå: Då kan man skriva på det sättet utan att det blir för geggigt eller tillgjort. Jag har det där i mig, de stora känslorna även inför små saker. Men det som var kul med "Mossvikenfruar" var att jag ville skriva så fast för vuxna, att få göra det till en saga. Men det är inte lika tillåtet, det är lite fjantigt.

Medan Emma Hamberg jobbar vidare på "Linas kvällsbok 2" blir den första film i regi av danskan Hella Joof. Inspelningarna börjar i januari i Emma Hambergs hemstad Vänersborg. Manusskrivandet beskriver hon som en ny och "lite bökig" erfarenhet.

- Jag fick skriva tillsammans med en annan manusförfattare eftersom jag inte skrivit manus förut. Vi styckade upp boken och slaktade den. Då fick jag förstå att för att göra en bra film måste man gå ifrån boken. Det var lite svårt att acceptera i början. Min bok har ju sagt en del saker som jag tycker är viktigt och det kommer filmen också att göra fast på ett annat sätt. (PM)

Mer läsning

Annons