Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogerty har hittat harmonin igen

Legenden John Fogerty spelar ikväll i Nordichallen. En konsert som är den första av sex Sverigespelningar. Inför konserten talar han om sin senaste skiva, de uppslitande åren när Creedence Clearwater Revival splittrades och glädjen över att skapa musik.

Annons
I höstas infann sig den välbekanta trygghetskänslan hos alla John Fogerty-fans. Sju år efter att den gamle Creedence-sångaren gav några nyskrivna livstecken ifrån sig kom skivan Deja vu all over again.
Titeln är logisk, tycker rocklegenden. Muskulös träskrock med boogieskorna på är fortfarande hans melodi.
- Yeah, det stämmer absolut. Det är så min musikaliska personlighet funkar. En låt kan arrangeras på zillioner olika sätt, men efter den sista finputsningen blir slutresultatet ändå alltid väldigt tidlöst, säger John Fogerty.
Hans inställning till den egna musiken är uppfriskande ärlig, men han inser samtidigt det meningslösa i att försöka plocka fram skillnader mellan det nya verket och någon av föregångarna. Istället nöjer han sig med att konstatera att Deja vu all over again är en väldigt lycklig skiva, som i sin tur är en avspegling av hans sinnesstämning vid inspelningen.
Numera säger han sig bygga musiken enbart på glädje utan tanke på skivförsäljning eller några illusioner om att kunna konkurrera med dagens unga artister.

Oroar sig inte
- Just därför oroar jag heller inte mig för framtiden. Jag tror inte ordet nervositet finns i min vokabulär. Jag är bara glad för att kunna ge ut ny musik, så om jag träffade Britney skulle jag bara önska henne lycka till. Vi spelar ju ändå inte i samma liga. Jag vet av egen erfarenhet att ungdomar tenderar att köpa musik av unga artister.
Men hur ser du själv på den musik du gör idag?
- När jag gjorde den här skivan kändes det som om min hjärna äntligen fungerade igen. Mycket av det som gick snett på sjuttiotalet fick mig att tappa bort min förmåga totalt, så jag får vara glad över att ha överlevt.
Veteranen är glad över att Mark Knopfler medverkar på ett av spåren. Den förre Dire Straits-gitarristen är en gammal idol, som Fogerty äntligen tog mod till sig att kontakta. Lyckligtvis var de varma känslorna besvarade. Resten är rockhistoria i det lilla formatet.
- Det var ett rent nöje att spela med honom. Mark är världens bästa gitarrist, och en fantastisk kille på alla sätt. Han visade sig var både jordnära och uppriktig, vilket är väldigt uppfriskande i dagens läge.

Livet är härligt
\"Livet är härligt\" är John Fogertys mantra nuförtiden. Tack vare Julie, hans fru sedan nästan tjugo år tillbaka, och parets tre barn har han på livets höst fått uppleva sann lycka både på det privata och professionella planet.
Men trots att sångaren gått vidare finns de allt annat än angenäma minnena kvar. Under samtalet återvänder sångaren flera gånger till de känslomässiga efterräkningarna i samband med splittringen av hans band Creedence Clearwater Revival och den långdragna juridiska striden med skivbolaget Fantasy som tog ifrån honom rättigheterna till klassiska låtar som Proud Mary och Down by the corner.
- När allt det här hände kändes det som om jag satt i fängelse. Då tyckte jag inte att jag kunde komma närmare helvetet. Men långt senare gav min underbara fru och mina barn mig ett annat perspektiv. Dom fick mig att inse vad som är viktigt. Jag låter väl som en gammal gubbe nu, men livet är för dyrbart för att man ska slösa bort det på att tycka synd om sig själv.
Men du tycker fortfarande det är jobbigt att prata om de här sakerna?
- Ja, men det finns ändå ingen anledning att sitta och älta det. Jag låter det inte påverka mitt liv längre. Fast det är lite lustigt att de känslomässiga ärren sitter kvar så mycket längre än de fysiska.
Ändå funderade du aldrig på att lägga av med musiken helt?
- Jag tror inte det. Någonstans i de mörka skrymslena i min hjärna fanns det trots allt en strimma av hopp, och när jag sedan träffade Julie blev ljuset starkare och starkare för var dag som gick. Idag är jag den lyckligaste mannen i världen, och det faktum att jag är smart nog att inse det är en ren välsignelse.

Mer läsning

Annons