Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus, Söråker: Anders F Rönnblom

Annons
Ge mig något som berör. Något som klyver tristessen i småbitar. Musik som tränger sig in och spelar på känslosträngarna. Något bortom det ordinära och vardagliga. Musik med kraft och elegans.
Min önskan blev besvarad. För igår stod han äntligen på scen: kultfiguren Anders F Rönnblom som bortom allt tvivel förtjänar så mycket mer än vad som honom givits. Musik har han gjort i drygt 30 år, men aldrig har hans omistliga låtar varit ett måste för annat än ett fåtal. Tyvärr så, måste tilläggas, då kompositionerna vida överstiger vad exempelvis Lundell eller Winnerbäck åstadkommit.
Måhända är det så att okunnigheten angående Rönnblom är att musiken endast är en del av hans liv. Vid sidan jobbar han som grafisk formgivare och bildkonstnär. Vilket om inte annat märks när man begrundar innehållet i den välgjort påkostade, och därmed dyra, CD-box som kom förra året. Här finns utöver Rönnbloms samlade verk - allt som allt 18 album - också en DVD och en bok med historik och kommentarer.

Låter fräscht
Av denna anledning åker Rönnblom tillsammans med Björn Aggemyr, Peter R Ericsson och Björn Rothstein på en turné döpt till det lämpliga namnet F-box tour. Att denna fick möjlighet att passera Söråker måste räknas som en av årets lokala kulturgärningar. För även om många av Rönnbloms kompositioner har ett antal år på nacken så låter de förvånansvärt fräscha och uppdaterade på scen.
Uppträdandet är uppdelat i två akter. Först presenteras aningen nyare material, därefter paus. För att sedan i akt två lägga koncentrationen på lite äldre låtbyggen. Att Rönnblom var och är en utomordentligt mästerlig textförfattare var från början givet, men i och med att hans låtar arrangerats om får de ett annat djup och därmed något av en annan betydelse. Dessutom bör all uppmärksamhet riktas mot trummisen Björn Rothstein, som onekligen är bandets oersättliga musikaliska centrum.
Låtmässigt är alla kompositioner bäst och ingenting sämst; alla framfört material håller en sådan oantastlig hög nivå. Helt enkelt musik som varar för evigt.

Mer läsning

Annons