Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkig julromantik utan smör

/

Glöm sentimental och plastig julstämning a la Disney och Las Vegas. På julplattan Jul i folkton samlas Lena Willemark, Louise Hoffsten och Rebecka Törnqvist med flera i den svenska sångareliten för att sjunga in julen utan att darra på stämbanden.

Annons
Med den kaxiga ambitionen att göra en skiva som överlever annandagen serverar sångerskorna klassiker i folkdräkt tillsammans med musiker som Ale Möller, Roger Tallroth och Esbjörn Hazelius.
Jag tycker fantastiskt mycket om julen för att den ger oss tid att närma oss varandra. Inte så att man behöver kapsla in sig i tio dar enbart med familjen. Jag brukar ge mig tid att besöka vänner och grannar, säger Lena Willemark.
Hon är noga med att framhålla att det är skivbolaget och inte artisterna som ligger bakom presentationen av plattan som ett kvalitativt undantag i floden av inställsamma julskivor som sköljer över oss i december varje år.
Men visst finns det överflöd av julmusik som låter Disney och Las Vegas. Jag är emot tanken på att man kan köpa sig till julstämning. Visst får man betala även för den här skivan, men vi som sjunger sångerna gör det ändå med en närhet och respekt för budskapen de förmedlar.
Det finaste med julen är, enligt Lena Willemark, att barnet - det nyfödda och det uppväxande - står i centrum.
Barnen är så otroligt i nuet, när det är jul så finns det inget annat för dem just då. När man som vuxen firar jul tillsammans med barn så blir känslan så mycket starkare.
Att det handlar om barn på båda hennes sånger på skivan, Ett barn är fött i denna dag och Var hälsad sköna morgon stund, är Lena Willemark särskilt nöjd med.
\"Unga sjunga, med de gamla\", precis som det ska vara på julen, citerar hon psalmförfattaren.
Men det är inte Bachs välkända toner hon levererar i Var hälsad..... Här har man hittat en melodi nedtecknad efter den estnisksvenska folkmusikern Lydia Pöhl som levde på Ormsö i Estland.
Samma sak gäller Ett barn är fött... som bygger på ett spelmannen Ekorr Anders marsch. Är det folkton som gäller så är det. Bluesinriktade Louise Hoffsten och jazzinfluerade Rebecka Törnqvist och snällpoppiga Sara Isaksson har fått finna sig i att bli förfolkligade i det här sammanhanget.
Sofia Karlsson, som i tidigare i år låg 16 veckor på Sverigelistan med sin Dan Andersson-platta Svarta ballader, befinner sig däremot i sitt rätta element. Hon är också den som sjunger flitigast på skivan.
Det är rätt många av låtarna som inte framförs med välkända melodierna, vilket säkert kan reta en och annan traditionsbunden julfirare. Tackvisa från Bingsjö nämner inte Staffan Stalledräng med ett ord fast melodin är den samma. Ale Möllers variant av Stilla natt på mandola kan säkert låta gnisslig i ett konservativt öra. Det här kan vara faktorer som stjälper skivbolagets ambition hopp om att skapat en julplatta med evigt bäst före-datum. (PM)

Lena Willemark medverkar på samlingsalbumet Jul i folkton.
Foto: Bonnier Amigo

Sofia Karlsson finns med bland artisterna på Jul i folkton.
Foto: Bonnier Amigo

Louise Hoffsten och Ale Möller.
Foto: Bonnier Amigo

Sara Isaksson sjunger på Jul i folkton.
Foto: Bonnier Amigo

Mer läsning

Annons