Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälskad filmjätte får nytt liv

Annons
Efter "Sagan om ringen" är Peter Jackson tillbaka med ett nytt tretimmarsepos. I "King Kong" ger han ny strålglans åt sin barndomshjälte - apan som inspirerade honom till att bli filmskapare.


"King Kong" bygger på originalfilmen med samma namn från 1933 och handlar om filmproducenten Carl Denham som bestämmer sig för att spela in sin nästa film på en outforskad ö i Stilla havet. Med på resan följer den unga skådespelerskan Ann Darrow och manusförfattaren Jack Driscoll och de blir förälskade i varandra. Men ön är inget badparadis utan en farofylld plats med dinosaurier, insekter stora som grävlingar och en åttametersgorilla på dåligt humör - tills han träffar Ann Darrow.

En nyfilmatisering av "King Kong" har varit Peter Jacksons dröm i decennier - långt innan han gjorde "Sagan om ringen". Redan som nioåring försökte han filma berättelsen efter att ha sett originalversionen på tv.

- Samma helg gjorde jag en brontosaurus i modellera och försökte animera den med hjälp av mina föräldrars Super 8-kamera. Så det var ett viktigt ögonblick då jag insåg att jag ville göra specialeffekter och monster - det som senare fick mig att vilja bli filmskapare, säger Jackson till filmsajten Dark Horizons.

- För mig är originalfilmen underbar, eskapistisk underhållning. Den har också ett stort hjärta med denna varelse som fick mitt nioåriga jag att gråta när han sköts ner från Empire State Building. Det ögonblicket har stannat hos mig.

Hans egen version är en riktig mastodont. Tre timmar och åtta minuter lång, och med en prislapp på 1,6 miljarder kronor. Jackson överskred budgeten med 250 miljoner.

I "Sagan om ringen"-filmerna hade den brittiske skådespelaren Andy Serkis till uppgift att stå modell för Gollum, så att den animerade karaktärens rörelse kunde byggas på en verklig skådespelarinsats. Serkis själv syntes bara några minuter i "Sagan om konungens återkomst". I "King Kong" har han en vanlig roll, som skeppskocken Lumpy, men ligger också bakom den animerade jätteapan. För att göra ett trovärdigt porträtt studerade han gorillor på London Zoo och i Rwandas djungler.

- I filmen från 1933 går Kong upprätt och slår sig för bröstet med knutna händer. Men gorillor går på fötter och knogar och slår sig för bröstet med kupade händer. I originalfilmen tuggar han i sig folks huvuden - nu vet vi att gorillor är växtätare, säger Serkis till National Geographic.

I rollistan radar Peter Jackson även upp hyllade namn som Adrien Brody (Oscarbelönad för "The pianist"), Naomi Watts ("Mullholland Drive") och Jamie Bell ("Billy Elliot"). Vanligtvis nipprige Jack Black gör en djupdykning i rollen som en fanatisk filmmakare a la Orson Welles. Det har viskats om att "King Kong" ska vara startskottet för en mer seriös karriär för Black, men själv hade han ett helt annat skäl till att tacka ja.- Jag ville partaja med Peter Jackson, det var mitt hemliga mål, säger han till Movieweb.. Jag hade gått på en provfilmning för "Bajskorvar on ice" om han skulle regissera den. Det var bara tur att det var en av de mest fantastiska roller och ett av de mest otroliga manus jag någonsin läst.

Filmen hade galapremiär i New York den 6 december, av borgmästare Bloomberg utnämnd till King Kong Day. Jackson och skådepelarna var på plats tillsammans med kändisar som George Lucas, Glenn Close och Donald Trump, och utanför Loews Theatre samlades 8 000 människor. Och recensionerna har varit genomgående positiva.

"En enastående film genomsyrad av barnslig förundran - både i mysterierna kring mänsklig intimitet och i filmmediets synbart gränslösa möjligheter" skriver brittiska Times och får behåll av Los Angeles Times: "Peter Jackson uppdaterar försiktigt filmens attityder utan att korsa gränsen mot revisionism eller parodi ... Som en resa genom populära filmgenrer går den från socialdrama till komedi, romantik, skräck, äventyr, science fiction och en dömd kärlekhistoria."

"King Kong" får svensk premiär den 14 december. (PM)

Mer läsning

Annons