Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälskad filmjätte får nytt liv

/

Efter Sagan om ringen är Peter Jackson tillbaka med ett nytt tretimmarsepos. I King Kong ger han ny strålglans åt sin barndomshjälte - apan som inspirerade honom till att bli filmskapare.

Annons
En nyfilmatisering av King Kong har varit Peter Jacksons dröm i decennier - långt innan han gjorde Sagan om ringen. Redan som nioåring försökte han filma berättelsen efter att ha sett originalversionen på tv.
Samma helg gjorde jag en brontosaurus i modellera och försökte animera den med hjälp av mina föräldrars Super 8-kamera. Så det var ett viktigt ögonblick då jag insåg att jag ville göra specialeffekter och monster - det som senare fick mig att vilja bli filmskapare, säger Jackson till filmsajten Dark Horizons.
För mig är originalfilmen underbar, eskapistisk underhållning. Den har också ett stort hjärta med denna varelse som fick mitt nioåriga jag att gråta när han sköts ner från Empire State Building. Det ögonblicket har stannat hos mig.
Hans egen version är en riktig mastodont. Tre timmar och åtta minuter lång, och med en prislapp på 1,6 miljarder kronor. Jackson överskred budgeten med 250 miljoner.
I Sagan om ringen-filmerna hade den brittiske skådespelaren Andy Serkis till uppgift att stå modell för Gollum, så att den animerade karaktärens rörelse kunde byggas på en verklig skådespelarinsats. Serkis själv syntes bara några minuter i Sagan om konungens återkomst. I King Kong har han en vanlig roll, som skeppskocken Lumpy, men ligger också bakom den animerade jätteapan. För att göra ett trovärdigt porträtt studerade han gorillor på London Zoo och i Rwandas djungler.
I filmen från 1933 går Kong upprätt och slår sig för bröstet med knutna händer. Men gorillor går på fötter och knogar och slår sig för bröstet med kupade händer. I originalfilmen tuggar han i sig folks huvuden - nu vet vi att gorillor är växtätare, säger Serkis till National Geographic.
I rollistan radar Peter Jackson även upp hyllade namn som Adrien Brody (Oscarbelönad för The pianist), Naomi Watts (21 grams, The ring-filmerna) och Jamie Bell (Billy Elliot). Vanligtvis nipprige Jack Black gör en djupdykning i rollen som en fanatisk filmmakare a la Orson Welles. Det har viskats om att King Kong ska vara startskottet för en mer seriös karriär för Black, men själv hade han ett helt annat skäl till att tacka ja.
Jag ville partaja med Peter Jackson, det var mitt hemliga mål, säger han till Movieweb. Jag hade gått på en provfilmning för Bajskorvar on ice om han skulle regissera den. Det var bara tur att det var en av de mest fantastiska roller och ett av de mest otroliga manus jag någonsin läst. (PM)


Jack Black tackade ja till rollen driftig filmregissör i King Kong för att få hänga med regissören Peter Jackson.
Foto: UIP

King Kong har en intressant rollista - Oscarvinnaren Adrien Brody spelar manusförfattaren Jack Driscoll medan Jamie Bell från Billy Elliot spelar skeppspojken Jimmy.
Foto: UIP

Dödskalleön är full av faror - Ann Darrow (Naomi Watts) hamnar mitt i ett slagsmål mellan apan Kong och en blodtörstig Tyrannosaurus Rex.
Foto: UIP

Filmen når sitt katastrofala klimax när filmteamet tar med sig Kong till New York.
Foto: UIP

King Kong är proppfull med effekter och skådespelarna Naomi Watts och Adrien Brody (här med regissören Peter Jackson) fick ofta agera mot en så kallad green screen där miljön lades in i efterhand.
Foto: UIP

Mer läsning

Annons