Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälskad Julie fri från Strindbergs förakt

Annons
Hennes Julie är inte alls den iskalla kvinna som leker med andras liv. My Bodell, som iklär sig rollen på Västanå Teater i Sunne, har funnit en annan kvinna. En Julie som är varm, förälskad men också mycket skör och vilsen.


- Jag blir ofta provocerad när jag läser August Strindbergs pjäser. Det krävs en omfattande bearbetning för att jag ska kunna stå för det han säger. Det behövs rejäla undertexter för att man ska kunna säga de här sakerna på scenen, säger My Bodell.

På midsommardagen är det premiär för Strindbergs naturalistiska sorgespel i Berättarladan intill Rottneros herrgård i Sunne. Från godsets huvudbyggnad skulle en verklig Julie inte ha haft många steg att gå ner till midsommardansen i ladan för att träffa sin älskade, betjänten Jean.

- Det är spännande att få arbeta med en skådespelare som är en så uttalad feminist som My Bodell. Det krävs nästan ett sådant förhållningssätt för att man ska kunna spela den här krävande rollen, säger regissören Leif Stinnerbom.

Innan repetitionerna började samlade han hela ensemblen i tre veckor för att gå igenom manus. Det har resulterat i att man har hittat en annan fullt möjlig historia under Strindbergs ord.

- Jag och Hanna Kulle, som spelar Kristin, satt på tåget upp till Sunne och talade om att vi ville se en Julie och en Jean som älskade varandra. Vi blev lite förvånade över att alla var med på att det är så vi ska göra pjäsen, säger My Bodell.

Få strykningar av den ursprungliga texten har behövts för att hitta nyanserna som gör Julie och Jean igenkännbara för dagens publik.

- Det vi gör är en modern kärlekshistoria. Situationen där man är förälskad och båda har starka känslor för varandra men ändå inte vågar gå vidare känns väldigt aktuell. Liksom för Julie och Jean finns det alltid en massa faktorer som gör att någon i relationen inte vågar gå in i känslan, säger My Bodell.

Det är framför allt Jean, spelad av Rolf Lydahl, som ensemblen fått arbeta med för att få fram nya dimensioner hos karaktären.

- Rolf låter Jean vara en man som kan visa sina känslor och vara ledsen. Då klarar man också av att höra honom säga de värsta draporna där han förklarar hur alla föraktar Julie.

Förklaringen till Julies överspända karaktär går att hitta i Strindbergs text, menar My Bodell. Problemet är att han inte förstod den karaktär han hade skapat

- Har man, som Julie, vuxit upp med en far som försökte ta sitt liv och en mor som var mordbrännare och satte eld på barndomshemmet är det ju inte så konstigt om man är skör.

Under senare tid har My Bodell arbetat med flera kvinnliga dramatiker och regissörer. Hon spelade i Birgitta Englins "Ur funktion" och i Maria Bloms "I huvudet på Maria Blom" på stadsteatrarna i Uppsala respektive Stockholm.

- Det är jättestor skillnad. I pjäser skrivna av kvinnor behöver jag inte anstränga mig för att kunna se mina karaktärer med en annan blick än den manlige dramatikerns.

Hon har själv skrivit fyra pjäser varav en, "Frossa", om fyra unga människor som fastnat i olika missbruk, har spelats av Teater Giljotin. Just nu skriver hon på en pjäs med titeln "Fast" om människor som sitter fast i sina parrelationer.

- Det är möjligt att de manliga karaktärer som jag hittar på också kan vara svåra för män att identifiera sig med, säger hon.

Leif Stinnerbom fascineras av att Strindberg i "Fröken Julie" var så inspirerad av den antika tragedin fast hans intention var att göra något nytt utifrån naturalismens ideal.

- Det passar så bra ihop med mitt sätt att jobba, med en förhöjd teaterform. Det gör det möjligt att ha en dansande kör med samma funktion som kören i en grekisk tragedi, säger han.

Kören gestaltar till att börja med folket i midsommardansen. I den andra akten kommer de in som dionysiska väsen mitt i ett replikskifte där Julie och Jean talar om att trollen är ute i midsommarnatten.

Till sin glädje har Leif Stinnerbom funnit att vibbar uppstår mellan Selma Lagerlöf och August Strindberg, som i verkligheten avskydde varandra, när man spelar "Fröken Julie" i Selmas Värmland.

- Båda var upptagna av patriarkatets begynnande upplösning. Hon var för, han emot. Men hos båda finns en längtan efter riktigt, jämbördigt möte mellan man och kvinna. Hur man får till det i ett ojämlikt samhälle har vi ännu inte lärt oss, säger Leif Stinnerbom.

Västanå Teater spelar "Fröken Julie" från midsommardagen fram till den 3 september. (PM)

Mer läsning

Annons