Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbrännande rockliv på bioduken

Annons
Han var en av 60-talets stora rockikoner och slutade sitt liv i en swimmingpool, bara 27 år gammal. Den brittiska filmen "Stoned" handlar om Rolling Stones-grundaren Brian Jones och hans resa mot avgrunden.


Regissören Stephen Woolley är i Sverige för att visa "Stoned" på Stockholms filmfestival. Han har hunnit med nära 20 festivaler hittills, men pratar om sin film med oförminskad entusiasm och plirande ögon bakom bruna solglas.

"Stoned" handlar om Brian Jones sista månader i livet. Han har isolerat sig i sitt nyinköpta hus på landet - en gång bebott av "Nalle Puh"-författaren A A Milne - som byggaren Frank Thorogood anställs för att renovera. Thorogood är en enkel arbetargrabb som lockas av rockglamouren men han får snart ångra att han givit sig in i rockstjärnans destruktiva värld.

Brian Jones är en mytisk figur i rockhistorien. Han var multiinstrumentalisten som 1962 grundade Rolling Stones men när bandet mer och mer hamnade i popfåran tappade han långsamt intresset. I stället blev han en extravagant hippieikon som ägnade sig åt experimentella soloprojekt och destruktivt festande. 1969 drunknade han i sin pool under mystiska omständigheter - omständigheter som "Stoned" försöker reda ut.

- Jag gjorde filmen på grund av min kärlek till den här eran och musiken, inte för att jag blev kär i Brian Jones - snarare tvärtom. Han var en ganska besvärlig kille, säger Stephen Woolley.

Hur hade hans liv sett ut om han hade levt idag?

- Om han hade överlevt 60-talet så hade han varit fantastiskt i glamrockeran på det tidiga 70-talet, med Bowie och Bolan. Han hade också gått bra ihop med punkarna, för han hade en sådan punkattityd till allt. Och han hade en otrolig känsla för musik och musikinstrument - han hade varit en fantastisk producent. Så jag tror att han hade överlevt musikaliskt och kulturellt.

- Problemet var hans personlighet. Han var så känslomässigt förkrymp och det blev hans undergång, att han inte kunde förstå andra människor. Brian behövde hela tiden bli bekräftad - han kunde inte vara med någon för att han tyckte att den personen var fantastisk.

I drygt två decennier har Woolley arbetet som filmproducent, med ett 40-tal filmer på meritlistan - bland andra "The crying game", "En vampyrs bekännelse", "Fever pitch" och "Little voice". Men i regissörsstolen är han en färsking.

- Anledningen till att jag valde att regissera själv är att jag är så besatt av den här filmen. Jag har jobbat med den i elva år och jag kunde inte se hur någon annan skulle kunna regissera den utan att jag skulle lägga mig i. Och jag är inte en sådan producent som lägger sig i - jag vill jobba med en regissör, inte mot. Därför var jag tvungen att regissera den själv.

Stephen Woolley har haft problem med lanseringen av "Stoned" eftersom filmen inte har någon riktig protagonist. Den lynnige narcissisten Jones är inte lätt att identifiera sig med och människorna omkring honom är inga trevliga bekantskaper.

- Brian Jones och Frank Thorogood är inga "good guys". Ingen kan se filmen och tänka "sådan är jag" eller "sådan vill jag vara". Det är faktiskt tvärtom, man frågar sig "vad är det här för människor och varför är de så elaka mot varandra?". Jag har alltid älskat sådana filmer, som "En djävulsk fälla" och "Petra von Kants bittra tårar" och allt som Bergman någonsin har gjort. Jag tror att riktigt bra filmer handlar om fel och brister, snarare är dygder.

En av filmens centrala figurer är svensk. Tuva Novotny gör rollen som Anna Wohlin, Brian Jones sista flickvän som befann sig i huset när han drunknade. Stephen Woolley såg Novotny som den trasiga Annelie i "Den osynlige" och stämde träff med henne i Köpenhamn.

- Jag hade precis sett den där hemska rollfiguren på film och så fick jag träffa den här underbara, charmiga och vänliga kvinnan. Jag tänkte "det här kan inte vara samma person". Hon är en fantastisk skådespelerska.

- Om jag skulle göra en remake av "Petra von Kants bittra tårar" har jag velat ha Tuva i huvudrollen. Jag föll verkligen för henne, hon är fantastisk, väldigt rolig och varm och en härlig människa att umgås med. Nästa gång vill jag göra en film med Tuva i huvudrollen.

"Stoned" får svensk biopremiär i maj nästa år. (PM)

Mer läsning

Annons