Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Mare Kandre död

Annons
Författaren Mare Kandre har avlidit. Hon debuterade som 22-åring 1984 med den uppmärksammade barndomsskildringen "I ett annat land". Hon blev 42 år.


- Det är med bestörtning och sorg och med en stark känsla av förlust jag har tagit emot beskedet att Mare Kandre har gått bort. Hon hade många böcker kvar att skriva och jag är övertygad om att hon hade gjort det om hon hade fått leva, säger Hans Isaksson som i drygt tjugo år har varit Mare Kandres förläggare.

Han skulle ha träffat författaren i tisdags för att diskutera pocketutgivning av hennes tidigare romaner men hon kom aldrig till mötet. Två dagar senare kontaktade han hennes föräldrar och fick det svåra beskedet att hon hade gått bort på skärtorsdagen den 24 mars.

- Familjen är alldeles förkrossad och vill inte säga mer än att det var en olyckshändelse. Det var inte frågan om något självmord som man annars lätt kan tro, säger Hans Isaksson.

Mare Kandre var mitt inne i arbetet med en ny bok som det var klart att förlaget skulle ge ut.

-- Egentligen vet jag inte något om den nya romanen. Som många andra författare ville hon aldrig prata om det hon höll på att skriva.

Mare Kandres debuterade 1984 med barndomsskildringen "I ett annat land" och uppfattades genast som ett av de stora löftena inom den svenska litteraturen. Ett löfte som hon med råge har infriat i ett författarskap som omfattar elva romaner. "Aliide Aliide" (1991), "Quinnan och Dr Dreuf" (1994) och "Xavier" (2002) var några av hennes mest betydande verk.

- Mare Kandre gick sina egna vägar, riktigt som hon är det väl ingen annan som har skrivit i Sverige. Jag är övertygad om att vi kommer att läsa hennes böcker under en mycket lång tid framöver, säger Hans Isaksson.

I tidiga böcker som "Bebådelsen", "Bübins unge" och "Aliide, Aliide" skildrade Mare Kandre på olika sätt övergången från barndom till vuxenlivet. Senare har svärtan alltmer kommit att genomsyras av en drastisk humor. Hennes satiriska förmåga kulminerade i "Quinnan och Dr Dreuf" där hon skojade med Freud och hånade den självgoda manligheten.

- Det var väldigt roligt att vara tillsammans med Mare Kandre. Hon hade en bitsk humor och hon kommenterade samtiden på ett utomordentligt sarkastiskt och roande vis, framhåller Hans Isaksson.

Han ska senare gå igenom de manuskript Mare Kandre lämnade efter sig. Troligen rör det sig inte om en färdig roman. (PM)

Mer läsning

Annons