Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förledande och förföriskt om vapensmuggling

/
  • Nicolas Cage spelar vapenhandlaren Yuri Orlov, vars verksamhet närmast glorifieras i Lord of war.

Filmstaden: Lord of war Regi: Andrew Niccol I rollerna: Nicolas Cage, Bridget Moynahan, Jared Leto, Eamonn Walker, Ian Holm, med flera

Annons
Vapenhandlaren Yuri Orlov, spelad av Nicolas Cage, står i ett hav av tomhylsor i en rykande krigszon. Han tittar rakt på oss och säger: \"Det går ett vapen på var tolfte människa i världen. Den enda frågan är: Hur ska man beväpna de andra elva?\"
Det är lätt att bli förförd av Lord of war, en snygg storproduktion som vågar vara mer politisk än den genomsnittliga popcornrullen. Låt dock inte Andrew Niccol lura dig. Hans film ställer en del frågor om ansvar och moral, men retirerar till den universella ursäkten för kommersialismens skadeverkningar:
\"Jag tillfredsställer ju bara ett behov, jag bryter inga lagar.\" Lord of war hade kunnat vara väldigt mycket modigare än så.

Herrtidning
Det stora problemet med en sån här film, som har en huvudrollsinnehavare vars största publik finns bland högkonsumenter av filmer som Con air, Snake eyes och Face off, är att den inte kommer att ses som mer än den herrtidning den till största delen också är. Folkmord och trofékvinnor har funkat länge för tidningsbranschen, så varför inte för långfilmer. Det är dock sällan en Lektyr maskerar sig till en National geographic likt Lord of war stundtals kämpar för att se ut som Hotell Rwanda.
Förutom några små stick av insikt ägnar sig filmen uteslutande åt att bekräfta Orlovs skygglappsmentalitet angående sin omoraliska och stundtals olagliga verksamhet. Manusförfattaren och regissören argumenterar dessutom för någon slags naturlighetsprincip när det gäller dödligt våld och i det närmaste bglorifierar den som lyckas göra stora pengar på att förse mindre bemedlade i tredje världen med effektiva verktyg för att ta kål på varandra.
När så detta budskap är intrummat av förledande bilder och missriktad sympati kommer det verkligt intressanta i sammanhanget, förmedlat i två meningar strax innan sluttexterna: USA, England, Ryssland, Frankrike och Kina är världens största vapenleverantörer. Samma länder är också de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Mer läsning

Annons