Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Form One vill beröra med sin musik

Annons
Besvikelser, leda och tappad inspiration gjorde att rapparen Form Ones debutalbum lät vänta på sig. Tillsammans med prominenta amerikanska gäster som AG och Sean Price levererar han nu äntligen albumet som ska vara ett avtryck av honom själv.

- Det är en personlig skiva där man får lära känna mig, inte som artist utan som människa.


När albumet "Meet Johnny Rhino" landar på skivdiskarna den 8 juni, lär hela Sverige höra en lättnadens suck från Göteborgstrakten. Där finns nämligen upphovsmannen till albumet, rapparen Form One. En man som har upplevt lite av en berg- och dalbana av hopp och besvikelser vad gäller plattan de senaste åren. Skivan har varit på gång länge, men samarbetspartners har kommit och gått, inspirationen likaså.

- Jag var så less och besviken på hela branschen, att det var så mycket business och så lite musik. När jag upptäckte det och att jag inte fick den hjälp jag behövde blev jag otroligt besviken. Samtidigt befann jag mig i en period då jag var otroligt splittrad. Jag hade svårt att hitta en hiphop jag kunde identifiera mig med och var så trött på skryt- och gangstarap, säger Johan Reinhold som han egentligen heter, över en kopp kaffe.

Han är på tillfälligt besök i Stockholm och signalerar mitt i sin lågmälda framtoning en uppdämd lust att berätta om drivkrafterna bakom albumet. Tillsammans med producenten Astma har han gjort en skiva som han hoppas ska berätta något om hans liv.

Över tunga beats och inträngande texter vädrar han i "Jealousy" öppet sin egen avundsjuka mot dem som har lyckats. "Here I am" är en hälsning till dem som tålmodigt väntat på honom och "Comin´ home" har han skrivit till sin mamma. Den är både en ursäkt för saker han ställde till med som ung i dåligt sällskap och ett tack för hennes stöd.

- Den låten betyder mest. Det var väldigt känslosamt när jag gjorde den då det är den enda låten där jag har skrivit allt på plats i studion och sedan spelat in det direkt. Jag ville få en spontan känsla och ville inte fundera på vad jag skulle säga till min mamma.

På albumet medverkar också namn som DJ Large från Mobbade Barn med Automatvapen, Soul Supreme och tunga amerikanska gäster som AG, Yak Ballz och Sean Price. Inte illa för en debutant. Visserligen en debutant med ett gediget kontaktnät efter åratal i hiphopsvängen och efter att ha drivit hiphopklubben Fat Milk i fem år, men ändå. Själv uttrycker Johan Reinhold glädje över de prominenta gästerna men den han talar varmast om är Astma. Hos honom hittade han inte bara det sound han sökte utan också det stöd han behövde för att ta sig samman.

- För första gången träffade jag någon som brann som jag och som sade åt mig att sätta i gång och skriva. Det var kul att ha en sådan människa som sparkade mig i röven när jag som mest behövde det. Tidigare har det varit jag som har varit drivande vilket är psykiskt rätt jobbigt. Nu var det tvärtom för första gången och det har betytt mycket.

Drygt en vecka efter albumsläppet uppträder Form One på Hultsfredsfestivalen för fjärde gången. Senast var förra året då han, Rico Wondaman och Dj Dainja fick rycka in för amerikanske Jean Grae som ställde in. Efter att ha tackat nej till spelningar i två år, längtar han efter att turnera.

- Det är det enda jag vill göra nu. (PM)

Mer läsning

Annons