Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formel för bästa tv-såpan skapad

Annons
Äntligen kan vi matematiskt räkna ut vad som är bra humor. I alla fall enligt den brittiska neurobiologen och stå upp-komikern Helen Pilcher. Tillsammans med ett team av forskare på satellitkanalen UKTV Gold har hon utarbetat en formel för den bästa komediserien, skriver The Guardian. Med formeln ((R x D + V) x F) + S dividerat med A har hon kommit fram till att "The office" är en tokrolig serie och att "Babes in the wood" är ganska tråkig.

Så här är det upplagt: Huvudpersonens igenkänningsfaktor (R) multipliceras med dennes storhetsvansinne (D). Detta adderas till hur roligt manuset är (V) och därefter multipliceras totalsumman med antalet gånger någon faller omkull eller skadas fysiskt (F). Skillnaden mellan den högst rankade respektive den lägst rankade karaktären (S) läggs till och slutligen dividerar man totalsumman med hur lyckad intrigen (A) är. På UKTV Gold hyser man inga tvivel om formelns förträfflighet:

- Vi hoppas att formeln ska förse framtida manusförfattare med alla de verktyg de behöver för att producera nästa generation klassisk tv-komedi, säger controllern John Keeling. (PM)

Mer läsning

Annons