Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förortskidsen från Haninge vill spela för alla

Annons
"Rent a wreck"-bandet Suburban Kids With Biblical Names är både album- och turnéaktuella. Men bandet som älskas av indiefolket vill inte begränsa sig till en smal publik.

- Det är nästan roligare om någon som inte lyssnar så mycket på sådan här musik skulle fatta tycke för oss, säger Johan Hedberg.


Efter sina två ep-skivor "#1" och "#2" släpper Suburban Kids With Biblical Names nu sin första fullängdare, passande döpt till "#3". Och nu börjar det verkligen röra på sig för Haninge-duon. I samband med skivsläppet den 12 oktober inleder de sin 14 datum långa Sverigeturné som utökas med fem Tysklandsspelningar under hösten. Det finns också planer på att släppa albumet utomlands under 2006.

- Det är jättekul och skönt. Vi har inte varit med om det tidigare, det händer nya grejer hela tiden. Det roligaste är att man får ge ut skivor och åka runt och spela, säger bandets ena halva Johan Hedberg.

Han och Peter Gunnarson bildade Suburban Kids With Biblical Names i slutet av 2003 som ett sidoprojekt till det gemensamma bandet Chloe. Efter mindre än två år som band står de stadigt förankrade på samma kreddiga indiegrund som andra svenska akter på oberoende skivbolag, exempelvis Jens Lekman, Tough Alliance och El Perro del Mar. Johan Hedberg har inget emot att kopplas samman med dem.

- Jag tycker att det är en bra våg av egenproducerad, svensk musik. Det känns inte dumt att kopplas ihop med dem, även om vi inte låter så lika. Alla gör sin grej och det mesta av det som kommit fram låter bra.

Känner ni er själva som en del av en våg?

- Det finns en ju definitivt en sorts våg, men det finns ingen gemenskap i den. Det är inte som en scen tycker jag. Vi är inte en del av den.

Del av en våg eller ej, små band på små bolag når i första hand en smal publik. Men Johan Hedberg ser inget självändamål i att hålla sig kvar i indiefåran. Han ser gärna att Suburban Kids With Biblical Names når ut till en bredare publik. Målet för honom och Peter Gunnarson är att kunna leva på musiken, även om de inte tror att möjligheterna är stora i dagens musikklimat.

- Självklart vill vi nå ut, det vore roligt om en bredare publik tycker att vi är bra. Men bara om vi ändå får behålla det vi gör och slipper ändra på sig. Man vill ju inte behöva göra om låtarna för att bli mer lättillgänglig, säger han.

Debutalbumet, som i vanlig ordning är inspelat i förrådet i Haninge, följer också den stig de trampat in med sin indiehit "Rent a wreck". Det rör sig om smal, livsglad pop med smarta texter ackompanjerad av banjo, blås och handklapp - och där släktskapet med Magnetic Fields alltjämt dröjer sig kvar. På den kommande turnén ska de återskapa instrumenteringen på skivan och tar därför med sig ett helt band med undantag för de första två spelningarna. Johan Hedberg tycker att de äntligen har hittat sin liveform med bandet, efter att tidigare ha uppträtt med inspelade bakgrunder och som akustisk duo.

- Det är jättesvårt att omvandla låtarna på skivan till att spelas med ett band eftersom det är så mycket synthtrummor och sådant. Men vi börjar bli inrepade nu. Bakgrunderna kan ju inte ändra på dynamiken i låtarna, så det är roligare att spela med bandet. Det händer mer. (PM)


Turnéplan:

12 oktober Göteborg

14 oktober Stockholm

15 oktober Tallin (Estland)

21 oktober Falun

27 oktober Växjö

28 oktober Hultsfred

29 oktober Örebro

25 november Göteborg

26 november Trollhättan

3 december Uppsala

4 december Stockholm

15 december Linköping

16 december Norrköping

17 december Hässleholm

Mer läsning

Annons