Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första internationella Bookerpriset till Kadaré

Annons
Det första internationella Bookerpriset har tilldelats den albanske författaren Ismail Kadaré. Mer kända namn som Margaret Atwood, Doris Lessing, Milan Kundera och Günter Grass fick se sig slagna i kampen om priset på drygt 800 000 kronor.

Ismail Kadaré, som av juryns ordförande John Carey kallas för "en universell författare i en tradition av berättande som går tillbaka till Homeros", tar emot priset den 27 juni i Edinburgh. Han föddes 1936 i bergsstaden Gjirokaster i Albanien och är landets mest kända poet och romanförfattare. Ismail Kadaré debuterade 1963 med "Den döda arméns general". Hans böcker har översatts till en mängd språk och finns att få tag på i 40 länder. I Sverige finns flera av hans verk översatta, bland annat "Aprils frusna blommor" och "Krönika i sten". Kadaré säger själv i en kommentar till priset att han är "djupt hedrad":

- Jag är en författare från Balkans periferi, en del av Europa som länge har varit ökänd för sina nyheter om mänsklig ondska. Mitt starka hopp är att den Europa- och världsopinionen hädanefter ska förstå att denna region /.../ också kan komma med andra typer av nyheter och vara ett hem för andra sorters bedrifter på områden som rör konst, litteratur och civilisation, säger Ismail Kadaré till BBC News. (PM)

Mer läsning

Annons