Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Försvunna" Zorn-målningar jagas i USA

Annons
Inför det stora Zornjubileet 2010 pågår ett detektivarbete för att återfinna den svenske konstnärens verk. Bara i USA finns ett 100-tal privatägda porträtt målade av Anders Zorn. I många fall vet ägarna inte om hur värdefulla deras målningar är.


- När vi blir erbjudna Zorn-målningar från USA blir folk oftast förvånade över hur mycket de är värda, säger konsthandlaren Verner Åmell. Även om ett porträtt på en gubbe i frack inte är lika mycket värd som en dalkulla handlar det ändå om rejäla summor. De dyraste porträtten går för två till tre miljoner kronor.

2010 är det 150 år sedan Anders Zorn föddes. Hans konstverk har för många kommit att representera bilden av Sverige: frodiga dalkullor i motljus, sommarsol som blänker i vattenbrynet, folkdans med rosiga kinder. Men man glömmer lätt att Zorn också var en mycket framgångsrik porträttmålare som på toppen av sin karriär var eftertraktad även i USA. Under 18 års tid, mellan 1893 och 1911, jobbade han målmedvetet för den amerikanska marknaden. Det handlar främst om porträtt av förmögna och framgångsrika människor, företagsledare, högt uppsatta politiker etcetera. Bland annat fick svensken det prestigefulla uppdraget att måla USA:s dåvarande president William Howard Taft. Detta presidentporträtt hänger fortfarande i Vita huset. Andra målningar hamnade på museer, i bland annat S:t Louis och Chicago.

- Men många vet förmodligen inte att det är en Zorn-målning de äger, konstaterar Verner Åmell. Vi har redan provat att annonsera efter Zorns verk i amerikansk press en gång, men vi drar i gång en mer omfattande kampanj under våren.

Anledningen till Åmells detektivarbete är att han planerar en omfångsrik biografi i två delar om Anders Zorn, lagom till 150-årsjubileet. Den första delen ska innehålla historik om Zorn och bilder på hans mest kända verk. I den andra ryms de mindre kända målningarna - bland annat dem från USA-perioden. Till sin hjälp i arbetet med att leta upp de "försvunna" verken har Verner Åmell tagit Gerda Boëthius Zornförteckning från 1949. Den är omfattande, men det saknas bilder på de flesta av konstverken.

Även om de flesta i USA saknar kunskap om Anders Zorn finns det ändå ett intresse för den svenske konstnären även bland amerikaner. Just nu pågår en Zorn-utställning på The American-Swedish Historical Museum i Philadelphia.

- Zorn är absolut vår störste internationelle konstnär. Han är välkänd i Amerika -  även om han inte är känd för allmänheten utan mest i konstkretsar, säger Verner Åmell. (PM)

---


Anders Zorn:

* Föddes den 18 september 1860 i Mora. Han var son till Grudd Anna Andersdotter och den tyske bryggaren Leonard Zorn. Paret gifte sig inte och Anders Zorn fick aldrig träffa sin far. Han växte upp hos sina morföräldrar och kom som 15-åring in på Konstakademien i Stockholm.

* 1880 slog han igenom på skolans elevutställning med akvarellen "I sorg". Blev snart en eftersökt porträttmålare. 1881 träffade han sin blivande hustru Emma Lamm. Samma år for han utomlands för att studera och påbörjade då sin internationella karriär.

* Våren 1888 bosatte sig paret Zorn i Paris. Under de åtta Paris-åren började konstnären arbeta alltmer på temat naket i det fria. Det kom senare att bli hans signum. 1888 tillkom bland annat den välkända målningen "En premiär".

* 1893 reste Anders Zorn till USA som kommissarie för världsutställningen. Här påbörjade han sin amerikanska karriär och fortsatte under 18 års tid att ta upp beställningar på porträtt. 1896 flyttade makarna Zorn dock tillbaka till Sverige. Efter flytten började konstnären alltmer att koncentrera sig på folkliga motiv.

* Anders Zorn avled den 22 augusti 1920 och begravdes på Mora kyrkogård.

Mer läsning

Annons