Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förträffligt i Umeå

Publiken på Umeå Open fick chans att se en av de sista spelningarna med Malmöbandet Radio dept. på väldigt länge. Nu börjar Martin Larsson och Johan Duncanson spela in sitt andra fullängdsalbum.

Annons
Inspelningen är en process som de båda älskar - ända tills skivan ska släppas.
Vi är alltid sjukt nojiga innan något ska släppas, den senaste EP: n tog ett år att göra. Vi var väldigt självkritiska, säger Johan Duncanson vars svävande röst är ett av de element som bidrar till den drömska känslan som präglar Radio dets musik.
Men det blir bättre och bättre. När vi skulle släppa Pulling our weight fick Johan panik precis när låtarna var lämnade till tryck. Han ringde mig mitt i natten och tvingade mig att ringa till skivbolaget och säga att vi hade ångrat oss. Att vi inte ville ge ut någon skiva, säger Martin Larsson och skrattar vid minnet. Att släppa ifrån sig en egen skapelse är alltid en svår process. Många av texterna har en bas i Johans privatliv, men han tror inte att det spelar någon roll för paniken innan ett skivsläpp.
Saker blir inte mer äkta för att de är självupplevda. Jag är en dålig historieberättare och klarar inte av att hitta på utan får hålla till godo med det som finns till hands, vilket är jag själv. Musiken är mer personlig än texterna för mig, säger Johan Duncanson.

Från kvartett till trio
Radio dept har vid det här laget gjort tre EP:s och ett album. Nu ska ett andra album skapas och Martin och Johan har tackat nej till alla erbjudanden om spelningar.
Vi gör väl fem spelningar i Sverige varje år. Vi spelar hellre in än spelar live, säger Johan Duncanson. Han menar att ingen vill få musik nerkörd i halsen. Ett band som spelar på varenda festival och gatufest tröttnar människor på ganska snabbt. Radio dept utvecklar hellre sin musik än står på scenen. På senaste EP:n This past week låter det mer elektroniskt än tidigare, ett spår som leds vidare på det kommande albumet.
Pet shop boys har alltid funnits som inspiration, men Johan har börjat lyssna mer på 80-tals musik än de gitarrbaserade shoegazingbanden som tidigare inspirerat. Därför har settningen tightats till, Radio dept har gått från kvartett till trio. Förutom trummor är numera även basen förinspelad.

Syntbaserat
Musiken är mer syntbaserad nu och det känns taskigt att ha en basist som bara är med på vissa låtar. Dessutom är det nog en fördel om det är samma människor på scenen som under inspelningarna, det skapar en helhetskänsla, menar Martin Larsson.
Därför är det förutom Johan Duncanson och Martin Larsson bara Daniel Tjäder, synt, som kliver ut på äppelscenen för att avsluta Umeå Open. De bjuder norrlandspubliken på kompakta men svävande ljudmattor där Johan Duncansons röst känns som ett fjärde instrument som mjukt bjuder in till Radio depts innersta rum. Men nu stängs alltså dörren och med undantag från en eventuell singel ska den inte öppnas igen förrän framåt augusti när arbetet med skivan väntas vara färdigt. 

Mer läsning

Annons