Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förutsägbar action med Bruce Willis

Filmstaden: Gisslan
Regi: Florent Siri
I rollerna: Bruce Willis, Kevin Pollack, Ben Foster, Michelle Horn, Jimmy Bennett med flera

Annons
Betyg: 2

Bruce Willis har alltid haft en plats i mitt actionhjärta med Die Hard-filmerna, åtminstone de två första som visade upp både häftig action och hårdkokt dialog, och en handling som ibland gjorde oväntade vändningar. Skulle inte förvåna mig om manusförfattarna till tv-serien 24 har kollat genom de filmerna både en och två gånger.
Men självfallet är det Willis fina rollgestaltning i M. Night Shyamalans debutfilm Sjätte sinnet (1999) som är hans stora insats i filmhistorien, och han gjorde även bra ifrån sig i Shyamalans andra film Unbreakable (2000).
Därför är det synd att Willis så ofta gör bekväma schablonactionfilmer, där han på rutin spelar en hårding med lagom sargat själsliv, så man förstår att han bara dödar folk för att han är tvungen.
Samma grej gör han i Gisslan, som den f.d. gisslanförhandlaren Jeff Talley. Efter en misslyckad insats i ett gisslandrama drar sig Talley tillbaka och blir polischef i en liten sovstad, där det värsta brottet är felparkering. Han ovilja att handskas med konflikter gör att det är ständiga slitningar mellan Talley och hans fru och dotter (f.ö. spelad av Willis riktiga dotter Rumer), och Talley smiter till jobbet för att slippa gräl.
En vanlig lugn dag tränger sig tre ungdomsbrottslingar in hos den rike affärsmannen Smith (Pollack) för att stjäla hans lyxbil, men allt går snett. Husets inbrottsskydd aktiveras och ingen kommer in eller ut. Smith och hans två barn tas som gisslan, varpå Talley befinner sig i samma situation som han en gång flytt ifrån.
Vad inget vet är att Smith har kopplingar till en kriminell grupp, och i hemmet finns det en DVD som kan avslöja deras brottsliga aktiviteter. Därför kidnappar de Talleys fru och barn, och kräver ett byte DVD:n mot Talleys familj.
Fram till dess har filmen varit ganska spännande, och i just det ögonblicket överförs panikkänslan hos Talley även på tittaren. Men sen vidtar hela det förutsägbara actionpaketet, komplett med våldsam skottlossning, sönderskjutna människor i slowmotion, explosioner och "överraskande" vändningar, som hela tiden gör ologiska kullerbyttor. Därtill stereotypa brottslingar och sentimentala scener där man hyllar kärnfamiljen.
Men jag har inte gett upp om Bruce Willis. I sommar kommer den lysande filmatiseringen av Frank Millers vuxenserie Sin City, och där visar Willis att han i rätt sammanhang fungerar utmärkt som dubbelbottnad hjälte tuff på utsidan, mjuk på insidan.

Den åldrade och stillsamma snuten Talley (Bruce Willis) förvandlas till en klichéfylld och effektiv mordmaskin när hans familj hotas.
Foto: Miramax

Mer läsning

Annons