Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förväntningar i fokus i Othman Karims nya film

Annons
I Othman Karims långfilmsdebut står höga förväntningar och krav på självständighet i centrum. Finlandssvenska Linda Zilliacus från "Ondskan" gör den mångbottnade rollen som Sara.


Den 11 november är det premiär för Othman Karims första långfilm "Om Sara". Huvudrollen som Sara spelas av finlandssvenska Linda Zilliacus. Hon har tidigare gjort en mindre roll som Marja i "Ondskan". I "Om Sara" gör hon sin första stora huvudroll i svensk film.

- Den stora skillnaden mellan Sara och alla andra mina tidigare roller, är att det här är en hel människa under en lång tid. Ofta är ju kvinnoroller ganska svartvita. I "Ondskan" var jag godheten och ibland är man offret. Men hos Sara får man se både henne goda och hennes dåliga sidor. Det ska bli intressant att se om folk kan tycka om henne och sympatisera med henne fastän hon är allting utom en perfekt kvinna. Det var en utmaning för mig som skådespelerska, säger Linda Zilliacus.

Dramat skildrar den unga kvinnan Sara under tio år från 20 till 30, genom förhållanden, karriärklättring och drömmar om familj. Enligt Saras ideal ska karriär, man och barn komma i nämnd ordning. Men flera av pojkvännerna klarar inte att hantera hennes framgång och att planera in barn enligt ett givet schema visar sig bli svårt. Hennes starka vilja att klara sig själv till varje pris fungerar heller inte alltid enligt planen.

Linda Zilliacus är 28 år och utbildad vid Finska Teaterhögskolan och är på hemmaplan en etablerad skådespelerska inom såväl film, tv och teater. Till en början hade hon svårt att känna igen sig i sin rollkaraktär som är mån om att klara sig själv och att saker i livet ska komma i en viss ordning. Saras motto "Jag klarar mig själv" tycks bli starkare ju fler motgångar hon möter. Linda Zilliacus tycker att Saras obenägenhet att ta emot hjälp ligger i tiden.

- Man får inte bo hemma för länge och gråta ut hos mamma. Man ska inte vara beroende av det ena och det andra. Vi är väldigt ensamma som individer jämfört med tidigare då man levde i stora familjer. Egentligen tror jag att det är ganska ovanligt det som är normalt just nu, att man lever en stor del av sitt liv ensam. Det här är krav som kvinnor ställer på sig själva på ett annat sätt än män, som kanske tar problemen mer efter hand. Vi är i ett brytningsskede från att ha varit små snälla hemmafruar till att bli fria jämlika individer. Det är ingen lätt brytning, att ta sin frihet utan att duka under, säger hon.

I "Om Sara" spelar hon mot bland andra Alexander Skarsgård, Hugo Emretsson och Alexander Karim (Othmans Karims bror), som agerar Saras pojkvänner under tioårsperioden. Alexander Skarsgård spelar den första pojkvännen, den framgångsrike fotbollsstjärnan Kalle, som är en osäker och inte särskilt sympatisk figur.

- Han lever lite som han läser om sig själv i tidningarna att han är. Det har gått så djupt att han ser sig så på riktigt. När det uppstår problem mellan honom och Sara kan han inte hantera det. I stället låser och stänger han inne, säger Alexander Skarsgård.

Othman Karim, som tidigare bland annat gjort kortfilmerna "Ögonblick" och "Tolken" har haft "Om Sara" på gång i flera år. Ursprungsfilmen var en dokumentär om ett antal kvinnor i olika skeden i livet. Dokumentärfilmen blev sedan en rad olika kortfilmer som till slut landade i långfilmsformatet och med fokus på en enda kvinna - Sara och hennes öde. Inspelningarna föregicks av en lång repetitionsperiod där skådespelarna fått vara med och påverka rollerna genom improvisation.

- Den stora utmaningen var att hålla mig öppen och låta alla vara med, men att ändå inte tappa fotfästet och siktet på vad jag ville. Jag började med så mycket. Jag hade gjort dokumentären, kortfilmerna och vi var ganska långt gångna innan skådisarna kom med i processen. Fanns det någon som satt inne med svaren på alla frågor så var det jag. Sedan var det okej att alla fick vara med att föreslå ändringar, säger Othman Karim.

- Det provocerade fram en kreativitet. Othman trodde på mig. Han har på så många sätt visat att han uppskattar mitt jobb och litar på att jag ror hem det, säger Linda Zilliacus.

Framöver ska Othman Karim regissera ytterligare två filmprojekt. Det ena är den romantiska komedin "Arkitekten" och den andra dramat "Sound of water". Ingen av rollerna är ännu tillsatta. Othman Karim förklarar att han lärt sig att man ibland kan behöva någon helt annan än den man först tror.

- Jag väntar tills jag ser någonting. Jag är så naiv att jag tror att det löser sig. Jag kommer ju att hitta någon och när jag gör det kommer jag att veta att det är helt rätt. Och det vet jag på grund av att den personen har något mer än det jag ser i mitt huvud när jag läser manus, säger han.

Alexander Skarsgård är också högaktuell för tillfället. Under året har han medverkat i långfilmen "Som man bäddar" och i den amerikanska tv-serien "Revelations". Snart syns han i "The last drop" där han spelar en avhoppad tysk soldat under andra världskriget och i "Kill your darlings" där han spelar transvestit mot bland andra Fares Fares. Under nästa år kommer han också att synas i långfilmen "Exit" och i en ny tv-serie från SVT.

- Det viktiga är att få göra det man trivs med. Man vill ju känna att det man gör kan bli otroligt bra. Sedan finns det inga garantier, men man vill ju känna att möjligheten finns. Har man världen som arbetsfält ökar ju möjligheten att få göra filmer som man brinner för. (PM)

Mer läsning

Annons