Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirrad tidsresa

Filmstaden: The jacket
Regi: John Maybury
I rollerna: Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh med flera.

Annons
Betyg: 2

Gravt desorienterade krigsveteranen Jack Starks (Adrien Brody) blir efter Gulf-kriget inspärrad på sinnessjukhus, efter hans inblandning i ett polismord.
Sjukhuschefen, spelad av Kris Kristofferson, experimenterar med patienterna, bland annat Jack. Han pumpas full av medicin, sätts i tvångströja, läggs i en låda, likt dem på bårhus och skjutsas in i skåpet. Där får han ligga i totalt mörker i flera timmar.
Instängd förflyttas Jack oförklarligt 15 år framåt i tiden, där han träffar Jackie (Keira Knightley), som han mötte strax innan han blev intagen. Då var hon åtta år gammal, nu är hon en ung kvinna. På något diffust sätt är de båda sammankopplade, och Jack börjar tro att hon är den enda som kan göra honom frisk.
Eller hallucinerar han bara där i skåpet, halvgalen av klaustrofobi och tung medicinering?
Adrien Brody gör ett bra jobb som förvirrad krigsveteran, och fotot och stämningen i filmen påminner starkt om skräckfilmer från filmens barndom, främst Fritz Langs tidiga filmer Dr. Mabuses testamente och M.
Men The jacket blir tyvärr inte något annat än ett hopkok på Jacobs inferno (1990) och The butterfly effect (2004). Har man sett de filmerna så väntar en betydligt sämre upplevelse.
Har man inte sett dem, så underhålls man åtminstone halvvägs, sen tappar man fotfästet och vet inte längre vad The jacket är för film. En övernaturlig rysare, ett mordmysterium, ett kärleksdrama - eller allt på en och samma gång?
Jacks förvirring drabbar även tittaren, som nog behöver se om filmen både en och två gånger för att kunna knyta ihop alla lösa trådar.

Adrien Brody spelar soldaten Jack, som utsätts för experiment på ett sinnessjukhus.
Foto: Warner Independent Pictures

Mer läsning

Annons