Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotoutställning skildrar fotbollens språk

Annons
Fotboll är inte bara en sport utan också ett kommunikationsmedel. Åtminstone enligt en ambulerande fotoutställning som fokuserar på fotbollens gränsöverskridande möjligheter. Nu kommer utställningen till Sverige.


Marilyn Monroe sparkar iväg en fotboll på Yankee Stadium i USA. Indiska pojkar leker med en fotboll i Gangesfloden. En pojke dribblar framför en stridsvagn i Grenada på 1980-talet. Fotbollen som språk och gränsöverskridande förmåga är temat i den ambulerande fotoutställningen "Weltsprache Fussball - Världsspråket fotboll" som gästar Sverige i höst. Med start på Bildmuseet i Umeå den 21 augusti visas 50 bilder av kända fotografer som Henri Cartier-Bresson, Martine Franck och Susan Meiselas från bbildyrån Magnum Photos.

- Utställningen riktar sig till en bred allmänhet. Oavsett om man har en relation till fotboll eller inte så är det ju fantastiska bilder många av dem. Det finns också en lekfullhet, då det både är barn och vuxna med på bilderna, amatörer och proffs. Fotboll i alla miljöer över hela världen. Man får en känsla av att fotboll är en av de få saker som kan förena människor i världen, säger Lisa Lundström, intendent på Bildmuseet i Umeå.

Två framstående fotbollsspelare från Umeås damlag, Marta da Silva och Elaine Moura, inviger Sverigepremiären tillsammans med stjärnan Doris Fitschen från Tyskland.

- Vi tar ju hit utställningen på grund av just damfotbollen. När det gäller Umeå som fotbollssstad så tänker man på damfotboll och inte på herrfotboll. Här har damfotbollen fler besökare till exempel. Det ligger nog lite i tiden. Men det är verkligen en västerländsk företeelse att ha damlag. I VM är väldigt få länder representerade, säger Lisa Lundström.

Utställningen arrangeras med anledning av att Tyskland är värdland för fotbolls-VM nästa år och avser att visa vilken relation sporten har till exempelvis politik, religion och identitet. På bilderna i utställningen skildras fotboll som lek, förströelse och glädjekälla i världens alla hörn, i krig och i fred, i välstånd och i fattigdom från 1940-talet och framåt. Fokus ligger på de ljusa sidorna av sporten, inte på läktarvåld och motsättningar mellan olika lag.

- Jag tror nog att man vill lägga tyngdpunkten på de positiva sidorna. Sedan finns det ju svarta miljöer i bilderna, som krigsskådeplatser och fattiga barn. Men där står fotbollen som en positiv motvikt.

Sedan utställningen invigdes 2004 har den redan hunnit resa ett par varv runt jorden. Hittills har den visats i bland annat Danmark, USA, Indien, Kina och Spanien. Efter besöket i Umeå reser utställningen vidare till Kulturhuset i Stockholm som visar bilderna mellan den 23 september och den 22 oktober.

- Jag känner att fotbollen är något som finns över hela världen på samma sätt och som också är ett slags eget språk. Jag kan tänka mig att individer från olika delar av världen kan samlas och spela fotboll utan att kunna tala med varandra. Man kan de grundläggande reglerna och det skapar ett samspel och ett möte mellan människor. (PM)


Fakta Weltsprache Fussball:

Vad: Fotoutställning med 50 fotbollsbilder av kända fotografer knutna till den ansedda bildbyrån Magnum Photos.

Var: Umeå Bildmuseum den 21 augusti - 18 september och på Kulturhuset i Stockholm den 23 september - 22 oktober.

Bakgrund: Arrangeras av Magnum Photos och Goetheinstitutet med stöd av Nationale DFB Kulturstiftung, som ett led i FIFA World Cups konst- och kulturprogram.

Mer läsning

Annons