Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden i Söråker är digital

/

Digitalbion är på väg att slå igenom på bred front. Det har man tagit fasta på i Söråkers Folkets hus. Sedan premiären 26 juni har flera filmer haft premiär i Söråker, samtidigt som övriga delar av Sverige.
Men det ska inte bara visas film – imorgon direktsänds en livekonsert med Robbie Williams via satellit.

Annons
Folkets hus och parker har dragit igång ett stort digitalt bioprojekt, och idag är 14 av deras biografer digitala. Folkets hus i Söråker är ett av dem.
- Det fanns många skäl för oss att hoppa på tidigt, säger Christina Johansson Thonman på Folkets hus i Söråker. Vi har jobbat mycket med film tidigare och tycker det är jättekul med film. Men vi blev så fruktansvärt trötta på att vara i distributörernas händer. Sen när vi tittade på digitalbion såg vi möjligheterna att ha enklare distribution och kunna visa mer udda filmer.
Flexibiliteten är en annan sak som lockade.
- När vi först visade Zozo så kom det ganska lite folk, men när den blev Oscarnominerad så beslutade vi oss för att köra en extra föreställning. Det var ju så lätt; filmen låg ju redan på vår hårddisk. Och då kom det jättemycket folk.
Men en anläggning är väldigt dyr, mellan 1,5-2 miljoner kronor får man punga ut med, och det var en omöjlighet.
- Men sen kom det belgiska företaget XDC med sitt leasingalternativ, och då blev det en ekonomisk nivå som vi klarade av. Vi har ett jättebra avtal, och det har fungerat klockrent.
Christina Johansson Thonman vill inte avslöja kostnaderna, men som jämförelse kan nämnas att Spånga Folkan utanför Stockholm betalar 2500 kronor i månaden första året, och sedan 4600 kronor/månad. Efter fem år äger man anläggningen.
Christina Johansson Thonman antyder att de har ungefär samma uppgörelse, men betalar lite mindre eftersom Folkets hus i Söråker är lite unika i Folkets Hus-familjen med sin breda satsning på annan kultur än film. Tanken är nämligen att utnyttja det digitala huset till alla möjliga saker.
Som morgondagens konsert med Robbie Williams, som direktsänds via satellit från Berlin. Salongen är redan full, trots en viss förvirring inledningsvis från besökarna.
- Folk förstod inte riktigt vad det var, det är ju så nytt.
Popstjärnans konsert öppnar upp för många andra evenemang, menar hon.
- När vi gick ut med Robbie var det många som sa kul grej, men de ville inte se Robbie. En ville se Kristet utseende och då slog det mig att det skulle vi kunna gjort. Tagit en kamera till Pipeline och visat konserten här. Gud, vilka möjligheter!
Christina Johansson Thonman nämner en handfull andra evenemang som är lätta att genomföra med digital teknik: När Söråkers fotbollslag har bortamatcher skulle nån kunna åka dit med en kamera. Dokumentärfilmare kan enkelt och billigt skicka dokumentärfilmspaket till biograferna, och få en spridning de inte kan idag. Lokalt producerad film skulle kunna visas på en egen filmfestival. Fotbolls-VM i Tyskland har de redan kapat åt sig rättigheterna till.
- Både kulturpolitiskt och kommersiellt är det bara fördelar, säger Christina Johansson Thonman.
Hittills är det dock vanlig biograffilm som visas. Filmen kommer på en hårddisk, ungefär lika stor som en plånbok. Filmen tankas över i en server, och sen är det filmtajm.
I höst ska det visas mer svensk film; klara är Bang bang orangutang (14/10) och Wallander-filmen Master Mind (16/12).
- Förhoppningsvis ska vi kunna ha alla svenska filmpremiärer. Det behövs bara att filmbolagen finasierar digitala kopior och inte bara 35-millimetersfilm.
Likaså tror hon på att det i en snar framtid kommer visas utländsk film i digital form.
- USA är inte först med det här, det är väl därför det dröjt. Europa är ledande på tekniken, och Sverige är faktiskt ett av de främsta länderna. Folkets hus och parker har drivit utvecklingen. I början var det bara sju biografer, vi blev den åttonde. Innan året är slut ska det vara minst 40 stycken. Det bara växer och växer!

Robbie Williams spelar live i Söråker imorgon. Åtminstone i digital form. Konserten från Berlin direktsänds, med början 20.00.
Foto: Scanpix

Pistvakt hade premiär i Söråker igår, precis som övriga delar av Sverige. Ikväll visas den igen, efter konserten med Evert Ljusberg.
Foto: Joakim Strömholm

Zozo är en av filmerna som visats på digitalbion i Folkets hus.
Foto: Per Anders Jörgensen/Memfis Film

Mer läsning

Annons