Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens spel är viktigare än konsollerna

Annons
Playstation 3, Xbox 360 och Nintendo Revolution. Så heter de konsoller som Sony, Microsoft och Nintendo ska presentera under E3-mässan i maj.
Det spekuleras friskt på nätet. Alla är nyfikna. Vilken har bäst prestanda? Vilken kommer ha snyggast design? Förvånansvärt lite handlar om de kommande spelen.
Helt klart är i alla fall att det kommer att vara en fantastiskt stor skillnad mellan dagens konsoller och de kommande. Ännu mer fascinerande är hur spelen kommer att utvecklas under nästa generations konsollers livslängd.
Det räcker med att jämföra tidiga PS2-spel med de senaste. Det är som natt och dag. Det är till exempel svårt att förstå att programmerarna har blivit så oerhört mycket smartare på den fem år som gått sedan PS2 lanserades.
En enkel jämförelse: GTA 3 kom i oktober 2001. Tre år senare kom GTA: San Andreas. Grafiken är i just det fallet inte revolutionerande uppgraderad men rent tekniskt är det som natt och dag.
2001 tvingades programmerarna ha laddningstider mellan de tre städerna och interaktiviteten i spelet är i princip lika med noll.
I San Andreas däremot är det inga laddningstider alls, trots att spelplanen är minst fyra gånger så stor. Dessutom kan man byta kläder, klippa sig, tatuera sig, simma, dyka, äta, träna ...
Denna förbättring tog alltså tre år. Som jag ser det finns det ingenting som talar emot att utvecklingen stannar av. Förmodligen kommer jag att skratta åt San Andreas om några år.
Missförstå mig rätt; det kommer fortfarande vara ett lysande spel. Men om ytterligare tre år är GTA-serien så fruktansvärt mycket bättre att San Andreas kommer att framstå som ett Super Nintendo-spel i jämförelse.
Vilken av de nya konsollerna ska man då välja att lägga pengarna på?
Jag satsar mina slantar på Playstation. Den har de mest varierande och jämnaste spelkatalogen och fortfarande överlag de bästa spelen.
När det gäller prestanda på de kommande maskinerna så är jag för tekniskt okunnig för att ens förstå siffrorna i spekulationerna. Men PS3 kommer att vara den starkaste maskinen av de tre.
Som vanligt nu för tiden lämnas Nintendo sorgligt ute från de hetaste diskussionerna. Många spekulerar i att Revolution kommer att innebära nådastöten för det anrika japanska bolaget.
Men det är att gå för långt - vi har ju kampen om de bärbara maskinerna Nintendo DS och Sonys PSP.
Där hoppas och tror jag att det slutar oavgjort. Båda har potential att bli lysande. Sony satsar på att konvertera och utveckla klassiska titlar, medan Nintendo fortsätter att leverera märkliga spellösningar och psykade spelupplägg.
Det handlar om helt olika nöjen egentligen. Det blir som att jämföra kiss och bajs ungefär; samma typ av grej men ändå ack så olika.

Mer läsning

Annons