Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Fame Factory till Fame

Först kom filmen. Sedan kom tv-serien. Nu är Fame - the musical ute på Sverigeturné. I kväll kommer sång- och dansensemblen till Sporthallen i Sundsvall. ST har pratat med Andrés Esteche som spelar en av dansarna.

Annons
Den kritikerrosade musikalen Fame - the musical spelade för utsålda hus i Stockholm under våren och i Malmö under hösten, 2004. Den har redan setts av fler än 100 000 personer. Föreställningen fick dessutom hela sex nomineringar vid förra årets Guldmaskengala - där Fame också vann pris för bästa koreografi.
Det är helt hysteriskt och skitkul, säger 29-årige Andrés Esteche.
Andrés ser fram emot Sundsvallsbesöket efter drygt 100 föreställningar. Han har varit här tidigare på olika företagsgig, kändisfester och har bland annat åkt helikopter över stan.
Sundsvall är en jättefin stad och jag har haft jättekul de gånger som jag har varit där.
Fame - the musical bygger på samma historia som filmen och tv-serien. Vi förflyttas till The high school of performing arts i New York och får följa några elever som med blod, svett och tårar drivs av en gemensam passion till sången, dansen, musiken och framförallt till scenen och drömmen om berömmelse. Föreställningen bjuder på kärlek, humor, oförglömliga låtar och fantastiska dansnummer.
På scen finns 20 av Sveriges absolut bästa unga musikalartister. Förutom Andrés Esteche, även Jessica Heribertsson, Divina Sarkany, Alexander Larsson, Hanna Norman och Leo Nielsen som backas upp av en åttamannaorkester.
Det är ett oerhört skönt och inspirerande gäng och eftersom vi hela tiden ändrar lite i koreografin så är det inte svårt att behålla gnistan.
Musikalen är mer aktuell än någonsin genom tv-serien Fame Factory. Det var också där som Andrés Esteche fick sitt stora genombrott - vilket ledde till skivkontrakt och deltagande i Melodifestivalen. Han siktar på både en karriär som musikal- och popartist.
Jag vill ha både och. Det är jättekul att spela in skivor men jag vill även agera på scen och dansa.
Vad många kanske inte känner till är att Andrés har gått den treåriga utbildningen Performing Art school på Dansforum i Göteborg.
Han känner igen mycket i musikalen från sin egen studietid.
Ja, det var exakt så det var. Man blir piskad av lärarna och det var väldigt mycket hårt jobb, repetitioner och övningar från tidig morgon till sen kväll.
Andrés Esteche spelar Joe Vegas - en latinokille som är sprallig, stökig och lite hysterisk.
Rollen känns som skräddarsydd för mig, för så är jag privat också, skrattar Andres.
Han tar danslektioner i framför allt jazz på Balettakademien i Stockholm så fort han hinner för att hela tiden utveckla sig som dansare.
Andrés började dansa redan i femårsåldern och det var - just det - tv-serien Fame som inspirerade.
Det känns rätt så patetiskt att säga det, men det var faktiskt så mitt intresse började, när jag satt framför tv:n och tittade på alla grymma dansare. Jag älskade det och redan då föddes en dröm att någon gång få spela i musikalen. Helt otroligt att jag får göra det nu, säger Andrés Esteche.

Mer läsning

Annons